Wykonanie
Doskonały bezmięsny obiad. Jeden z tych, które posmakują wszędzie i każdemu. Przepis zobaczyłam na pysznym blogu "Pyza na widelcu", podaję z małymi zmianami. Z podanych proporcji wychodzi około 17 sztuk konkretnych pyzoli. Nada się do nich każdy rodzaj farszu, podobnego do farszu pierogowego. Można je zamrozić po krótkim podgotowaniu, odgrzane na patelni będą równie smaczne, polecam bardzo !



ciasto:800 - 1000 gramów ugotowanych mączystych
ziemniaków1
jajo200 - 250 gramów
mąki ziemniaczanej (1/4 masy
ziemniaków)
sólfarsz:600 - 650 gramów
pieczarek2 średnie
cebulesól,
pieprzomasta:przysmażona na masełku klarowanym
cebulkaskwarki z
boczkuewentualnie posiekany
szczypiorekPieczarki wyszorować, polecam tą gąbeczkę do tych czynności, jest znakomita ! Dostępna w każdym markecie za około 5 zł za 2 sztuki.

Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, poddusić na
maśle klarowanym lub
oleju, kiedy wytracą
wodę i zaczną się smażyć dodać posiekane drobno
cebule, smażyć dalej do zeszklenia tej ostatniej, na końcu posolić i popieprzyć, wymieszać, przełożyć do miski i schłodzić.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać
mąkę ziemniaczaną,
jajo,
sól i
pieprz, zagnieść ciasto jak na kluski śląskie.P.S Na zdjęciu
ziemniaki włożyłam do miski, przyklepałam z góry, podzieliłam na ćwiartki, jedną z nich wyjęłam, w to miejsce wsypałam
mąkę ziemniaczaną, całość zagniotłam w ciasto. Metoda dla osób, którym nie chce się ważyć :)

Masę ziemniaczaną uformować w kulę i ułożyć na omączonym blacie.Z ciasta odrywać kawałki wielkości dużej
śliwki, omączonymi dłońmi spłaszczać, na środku każdego placuszka układać po 1 łyżeczce farszu
pieczarkowego, sklejać formując podłużne pyzole.

Układać je na omączonej tacy.

Kluski wrzucać na osolony wrzątek (niewielkimi partiami najlepiej), gotować około 5 minut od wypłynięcia.Podawać na przykład ze skwarkami z
boczku i posypane posiekanym
szczypiorkiem.