ßßß Cookit - przepis na pyzole z pieczarkami

pyzole z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Doskonały bezmięsny obiad. Jeden z tych, które posmakują wszędzie i każdemu. Przepis zobaczyłam na pysznym blogu "Pyza na widelcu", podaję z małymi zmianami. Z podanych proporcji wychodzi około 17 sztuk konkretnych pyzoli. Nada się do nich każdy rodzaj farszu, podobnego do farszu pierogowego. Można je zamrozić po krótkim podgotowaniu, odgrzane na patelni będą równie smaczne, polecam bardzo !
ciasto:
800 - 1000 gramów ugotowanych mączystych ziemniaków
1 jajo
200 - 250 gramów mąki ziemniaczanej (1/4 masy ziemniaków)
sól
farsz:
600 - 650 gramów pieczarek
2 średnie cebule
sól, pieprz
omasta:
przysmażona na masełku klarowanym cebulka
skwarki z boczku
ewentualnie posiekany szczypiorek
Pieczarki wyszorować, polecam tą gąbeczkę do tych czynności, jest znakomita ! Dostępna w każdym markecie za około 5 zł za 2 sztuki.
Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, poddusić na maśle klarowanym lub oleju, kiedy wytracą wodę i zaczną się smażyć dodać posiekane drobno cebule, smażyć dalej do zeszklenia tej ostatniej, na końcu posolić i popieprzyć, wymieszać, przełożyć do miski i schłodzić.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajo, sól i pieprz, zagnieść ciasto jak na kluski śląskie.
P.S Na zdjęciu ziemniaki włożyłam do miski, przyklepałam z góry, podzieliłam na ćwiartki, jedną z nich wyjęłam, w to miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną, całość zagniotłam w ciasto. Metoda dla osób, którym nie chce się ważyć :)
Masę ziemniaczaną uformować w kulę i ułożyć na omączonym blacie.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości dużej śliwki, omączonymi dłońmi spłaszczać, na środku każdego placuszka układać po 1 łyżeczce farszu pieczarkowego, sklejać formując podłużne pyzole.
Układać je na omączonej tacy.
Kluski wrzucać na osolony wrzątek (niewielkimi partiami najlepiej), gotować około 5 minut od wypłynięcia.
Podawać na przykład ze skwarkami z boczku i posypane posiekanym szczypiorkiem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/05/pyzole-z-pieczarkami.html