Wykonanie

Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje):1 kg
ziemniakówmąka ziemniaczana1
jajkokilka łyżek
oliwy do polania ugotowanych pyzSkładniki na farsz:40 dag
pieczarek2
cebule1 czubata łyżeczka
majeranku4 łyżki
oliwysólpieprzWykonanie:Umyte
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby wygodnie i szybko ścierało się
pieczarki, najlepiej jest kupić je jak największe.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dodajemy
majeranek, wlewamy
oliwę i podsmażamy do zeszklenia.Do zeszklonej
cebuli dodajemy starte
pieczarki. Solimy i
pieprzymy do smaku i całość podsmażamy do całkowitego odparowania
wody.Farsz studzimy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Jeszcze ciepłe
ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do
ziemniaków.Po ostygnięciu,
ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4
ziemniaków wyjmujemy i przekładamy na pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy
mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę
mąki ziemniaczanej i wbijamy
jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę.Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 2 - 2 , 5 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką
oliwy.Smacznego :)