ßßß Cookit - przepis na Pyzy z pieczarkami

Pyzy z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje):
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz
Składniki na farsz:
40 dag pieczarek
2 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby wygodnie i szybko ścierało się pieczarki, najlepiej jest kupić je jak największe.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dodajemy majeranek, wlewamy oliwę i podsmażamy do zeszklenia.
Do zeszklonej cebuli dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku i całość podsmażamy do całkowitego odparowania wody.
Farsz studzimy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Po ostygnięciu, ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i przekładamy na pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i wbijamy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.
Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę.
Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy gaz i gotujemy je jeszcze 2 - 2 , 5 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię.
Na talerzu pyzy polewamy 1 łyżką oliwy.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/pyzy-z-pieczarkami.html