Wykonanie
Jadłam już sporo wersji tej potrawy, jednak ta odpowiada mi najbardziej. Carbonara to obiad błyskawiczny, bardzo sycący i uniwersalny, posmakuje całej rodzinie.


300 gramów
wędzonego boczku300 ml
śmietanki 30% (często zastępuję ją słodką 18% w kartoniku)5 - 6
żółtek4 płaskie łyżki drobno
startego sera grana padano2 średnie
cebule350 gramów
makaronu spaghettisól,
pieprz czarnydodatkowo:posiekana zielona
pietruszka2 kopiaste łyżki startego
grana padanoMakaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.W tym czasie
boczek kroimy w kosteczkę,
cebule siekamy, podsmażamy razem na patelni.

200 ml
śmietany mieszamy dokładnie z
żółtkami, wsypujemy 4 łyżki
sera, mieszamy.Kiedy
boczek z
cebulką się podsmażą, zalewamy go 100 ml
śmietanki i doprowadzamy do wrzenia, następnie wlewamy sporządzaną mieszaninę, zmniejszamy gaz do minimum, dodajemy
makaron, mieszamy wszystko powoli podgrzewając, ale pilnując by
żółtka się nie ścięły. Na koniec całość doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Na talerzach posypujemy resztą
sera i siekaną
natką pietruszki.