Wykonanie
Delikatne, szybkie, pyszne...czego chcieć więcej? :)Z porcji wychodzi około 8 sztuk.Przepis od
Wiesi, podaję z moimi zmianami.UWAGA: Jeśli pilnujecie kalorii, proponuję
dorsza w papilotach na lekko .



0,5 kg świeżego (!)
filetu z dorsza1
jajo2 kopiaste łyżki
kaszy manny4 - 5 łyżek drobno
startego sera żółtego1 średnia
cebulapęczek zielonej
pietruszki1/4 płaskiej łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzudodatkowo:0,5 szklanki
bułki tartej do obtoczenia
Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.

Do miski przekładamy
rybę, wbijamy
jajo, delikatnie łączymy
rybę z
jajem,
potem dodajemy
żółty ser, posiekaną
cebulę i
natkę pietruszki,
sól i
pieprz, krótko wyrabiamy.

Następnie wsypujemy
kaszę mannę, dokładnie, ale delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy niewielkie kotlety.
Potem obtaczamy w
tartej bułce.

Smażymy na
oleju pod przykryciem, na małym ogniu, na ciemnozłoty kolor z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami,
ryżem, frytkami, surówkami...A tutaj w asyście
dorsza w papilotach :)