ßßß


0,5 kg świeżego (!) filetu z dorsza1 jajo2 kopiaste łyżki kaszy manny4 - 5 łyżek drobno startego sera żółtego1 średnia cebulapęczek zielonej pietruszki1/4 płaskiej łyżeczki soli1/4 łyżeczki czarnego pieprzudodatkowo:0,5 szklanki bułki tartej do obtoczeniaRybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.
Do miski przekładamy rybę, wbijamy jajo, delikatnie łączymy rybę z jajem, potem dodajemy żółty ser, posiekaną cebulę i natkę pietruszki, sól i pieprz, krótko wyrabiamy.
Następnie wsypujemy kaszę mannę, dokładnie, ale delikatnie wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy niewielkie kotlety.Potem obtaczamy w tartej bułce.
Smażymy na oleju pod przykryciem, na małym ogniu, na ciemnozłoty kolor z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami, ryżem, frytkami, surówkami...A tutaj w asyście dorsza w papilotach :)