Wykonanie
Jedzonko dla wszystkich, którzy liczą kalorie, nie lubią tłustych potraw lub po prostu chcą czasem zjeść coś super lekkiego. Moi Panowie, którzy są zadeklarowanymi antydietowiczami, pożerali je ze sporą zachłannością :)Soczyste i delikatne
dorszowe frykadelki, razem z warzywami na parze i dodatkową surówką naładują nas
białkiem i witaminami na cały dzień :)Porcja na około 7 - 8 sztuk.



400 gramów świeżego(!)
filetu z dorsza1 małe
jajo1 łyżka
kaszy manny2 - 3 łyżki chudego
twarogu1 mała
cebulapęczek zielonej
pietruszki1 płaska łyżka
parmezanu (opcjonalnie, dałam, bo akurat została mi resztka)1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzuRybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.
Twaróg gnieciemy dość drobno widelcem lub porządnie rozkruszamy.Do miski przekładamy
rybę, wbijamy
jajo, delikatnie łączymy
rybę z
jajem, wkruszamy
twaróg, dodajemy
parmezan (ewentualnie), posiekaną
cebulę i
natkę pietruszki,
przyprawy, wyrabiamy masę delikatnie, następnie wsypujemy
kaszę mannę i ponownie wyrabiamy aby
kasza "rozeszła się" po całości masy.

Z całości masy odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich wałeczki, każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Folię zwijamy na kształt "papilotów" :)UWAGA: Jeśli masa jest mocno klejąca, formujemy wałeczki dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie.


Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy zawinięta
rybę.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Podajemy z ulubionymi dodatkami.Gotowe :)