ßßß


400 gramów świeżego(!) filetu z dorsza1 małe jajo1 łyżka kaszy manny2 - 3 łyżki chudego twarogu1 mała cebulapęczek zielonej pietruszki1 płaska łyżka parmezanu (opcjonalnie, dałam, bo akurat została mi resztka)1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki soli1/4 łyżeczki czarnego pieprzuRybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.
Twaróg gnieciemy dość drobno widelcem lub porządnie rozkruszamy.Do miski przekładamy rybę, wbijamy jajo, delikatnie łączymy rybę z jajem, wkruszamy twaróg, dodajemy parmezan (ewentualnie), posiekaną cebulę i natkę pietruszki, przyprawy, wyrabiamy masę delikatnie, następnie wsypujemy kaszę mannę i ponownie wyrabiamy aby kasza "rozeszła się" po całości masy.
Z całości masy odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich wałeczki, każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Folię zwijamy na kształt "papilotów" :)UWAGA: Jeśli masa jest mocno klejąca, formujemy wałeczki dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy zawinięta rybę.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Podajemy z ulubionymi dodatkami.Gotowe :)