ßßß Cookit - przepis na dorsz w papilotach na lekko

dorsz w papilotach na lekko

nazwa

Wykonanie

Jedzonko dla wszystkich, którzy liczą kalorie, nie lubią tłustych potraw lub po prostu chcą czasem zjeść coś super lekkiego. Moi Panowie, którzy są zadeklarowanymi antydietowiczami, pożerali je ze sporą zachłannością :)
Soczyste i delikatne dorszowe frykadelki, razem z warzywami na parze i dodatkową surówką naładują nas białkiem i witaminami na cały dzień :)
Porcja na około 7 - 8 sztuk.
400 gramów świeżego(!) filetu z dorsza
1 małe jajo
1 łyżka kaszy manny
2 - 3 łyżki chudego twarogu
1 mała cebula
pęczek zielonej pietruszki
1 płaska łyżka parmezanu (opcjonalnie, dałam, bo akurat została mi resztka)
1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Rybę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę.
Twaróg gnieciemy dość drobno widelcem lub porządnie rozkruszamy.
Do miski przekładamy rybę, wbijamy jajo, delikatnie łączymy rybę z jajem, wkruszamy twaróg, dodajemy parmezan (ewentualnie), posiekaną cebulę i natkę pietruszki, przyprawy, wyrabiamy masę delikatnie, następnie wsypujemy kaszę mannę i ponownie wyrabiamy aby kasza "rozeszła się" po całości masy.
Z całości masy odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich wałeczki, każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Folię zwijamy na kształt "papilotów" :)
UWAGA: Jeśli masa jest mocno klejąca, formujemy wałeczki dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy zawinięta rybę.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Gotowe :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/01/dorsz-w-papilotach-na-lekko.html