Wykonanie
Bardzo aromatyczne, przepyszne jarskie kotlety. Podałam je z leczo węgierskim w wersji bezmięsnej i było super smacznie. Porcja na około 10 - 12 sztuk.Kotlety pokazuję Wam na Porcelanie Bogucice .



1 średni
kalafior2
jaja50 gramów
parmezanu lub
grana padano4 kopiaste łyżki
kaszy manny1 duża lub 2 średnie
cebule1/3 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
czarnego pieprzudodatkowo:
bułka tarta do panierki
Kalafiora dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy widelcem na
pure.

Następnie na gęstym sitku lub na przykład przez gazę odciskamy z niego nadmiar soku.
Cebule siekamy, przysmażamy na złoto na minimalnej ilości
oleju, lekko schładzamy.Do miski z odciśniętym
pure kalafiorowym dodajemy
cebulkę, wbijamy dwa
jaja, wsypujemy
kaszę mannę, dodajemy
przyprawy, mieszamy wszystko na jednolitą masę, odstawiamy na 20 minut do napęcznienia
kaszy.
Potem wsypujemy drobno
starty ser, mieszamy łyżką.


Jeśli po tym czasie masa nadal jest zbyt luźna, możemy dosypać trochę
bułki tartej, ale pamiętajmy, że ostatecznie masa ma zostać mięciutka, dzięki temu kotlety będą delikatne, a nie zbite.Na patelni rozgrzewamy
olej, formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w
tartej bułce, smażymy na złoto z obu stron, podajemy od razu.

Smacznego !