ßßß


6 - 7 sztuk 1,5 centymetrowych plastrów schabu bez kości3 duże cebule1 szklanka wody1,5 szklanki soku jabłkowego1 małe winne jabłko (opcjonalnie)0,5 łyżeczki soli1 liść laurowy4 ziarenka ziela angielskiego1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka majeranku2 szczypty chili (opcjonalnie)Mięso dokładnie umyć, osuszyć, rozbić lekko. Posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki.Po tym czasie każdy plaster obsmażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, przełożyć do rondla.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju co wcześniej mięso, dodać ją do bitek.Mięso zalać sokiem jabłkowym i wodą, dodać przyprawy.
Gotować na małym ogniu do miękkości, u mnie około 45 minut. W połowie gotowania można dodać obrane i pokrojone w ósemki jabłko. Kiedy mięso będzie już miękkie, ewentualnie uzupełnić sos gorącą wodą, doprawić i ponownie zagotować.UWAGA: Sos można zmiksować blenderem aby był gęsty.