Wykonanie
Smakowity obiad dla całej rodziny... dodatek
soku jabłkowego świetnie wpływa na
mięso, pod jego wpływem staje się kruchuteńkie i miękkie. Występujący w tle
winny posmak
jabłek sprawia, że obiad smakuje jak nigdy :)
Bitki zjedliśmy z kopytkami i
kapustą czerwoną na ciepło, było super mniamuśnie :)



6 - 7 sztuk 1,5 centymetrowych plastrów
schabu bez kości3 duże
cebule1 szklanka
wody1,5 szklanki
soku jabłkowego1 małe
winne jabłko (opcjonalnie)0,5 łyżeczki
soli1
liść laurowy4 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
majeranku2 szczypty
chili (opcjonalnie)
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, rozbić lekko. Posypać
solą i
pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki.Po tym czasie każdy plaster obsmażyć na
oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, przełożyć do rondla.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na tym samym
oleju co wcześniej
mięso, dodać ją do bitek.
Mięso zalać
sokiem jabłkowym i
wodą, dodać
przyprawy.

Gotować na małym ogniu do miękkości, u mnie około 45 minut. W połowie gotowania można dodać obrane i pokrojone w ósemki
jabłko. Kiedy
mięso będzie już miękkie, ewentualnie uzupełnić sos gorącą
wodą, doprawić i ponownie zagotować.UWAGA: Sos można zmiksować blenderem aby był gęsty.