Wykonanie
I kolejna domowa
wędlinka u mnie na blogu :) Świetnie się kroi, bardzo wydajna i pyszna, polecam :)Zachęcam również do wypróbowania innych
wędlin takich jak:
Schab parzony
Miodowy blok drobiowy
Szynka drobiowa z filetów
Mielonka wieprzowa (luncheon meat)
Szynka wieprzowa w kawałkach
400 gramów
chudej szynki wieprzowej300 gramów
surowego boczku wieprzowego300 gramów chudej
łopatki wieprzowej (może być bardziej tłuściutka)2 łyżeczki
żelatyny100 ml
wody w temperaturze pokojowej1 płaska łyżka
soli peklowej ( około 20 - 22 g)3/4 łyżeczki
białego pieprzu2 ząbki
czosnkuszczypta
gałki muszkatałowejMięso myjemy, osuszamy dokładnie.
Szynkę kroimy w niewielką kostkę, rozbijamy lekko tłuczkiem do
mięsa.
Boczek mielimy na najdrobniejszych oczkach.
Łopatkę mielimy na średnich oczkach.
Wszystkie rodzaje
mięsa wrzucamy do miski, zasypujemy
solą peklową i wyrabiamy dokładnie ręką.
Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Mięso wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed dodaniem reszty przypraw by nieco się ociepliło.
Żelatynę rozrabiamy w wodzie o temperaturze pokojowej, to nic, jeśli się nie rozpuści.Do
żelatyny dodajemy przeciśnięty
czosnek,
pieprz i gałkę, mieszamy. Następnie roztwór wlewamy do
mięsa, bardzo dokładnie wyrabiamy całość.Masę
mięsną wkładamy do woreczka, delikatnie ugniatamy by pozbyć się powietrza, wkładamy do
szynkowatu, ugniatamy z góry dłonią z każdej strony.UWAGA: Róbmy to "z czuciem", by woreczek nam nie pękł.Woreczek zawiązujemy bawełnianym sznureczkiem, pamiętając by pozbyć się powietrza z wierzchu
mięsa.Zakładamy nasadkę dociskową, sprężynę i zamykamy
szynkowar.Wkładamy go do lodówki na 24 godziny.
Szynkowar wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed parzeniem.
Wodę w dużym garnku rozgrzewamy do temperatury 80 - 85 stopni, wkładamy maszynkę i parzymy
mięso przez 2 godziny i 10 minut.UWAGA:
Woda w garnku ma sięgać do około 2 cm powyżej poziomu
mięsa, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy ją (najlepiej wrzątkiem, bo podnosi nam od razu temperaturę).Po upływie wyżej wymienionego czasu
szynkowar wyjmujemy z garnka, otwieramy, wyciągamy sprężynę, zamykamy
szynkowar, schładzamy go do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin.Jeśli
wędlinka nie chce nam "wyskoczyć" z
szynkowaru, zanurzamy go na około 1 minutę w ciepłej (nie gorącej) wodzie.