ßßß
Zakupiłam dwie pojemności szynkowarów. To przepis na 1.2 kg mięsa.1.2 kg szynki wieprzowej (miałam dość tłustą)1 łyżka peklosoli (z małą górką, około 20 - 22 gramów)1 płaska łyżeczka cukru pudru2 łyżeczki żelatyny (z małą górką)100 ml wody1/3 łyżeczki pieprzu2 - 3 ząbki czosnku2 szczypty majeranku1 - 2 szczypty gałki muszkatałowejSzynkę dokładnie myjemy, odkrawamy to wszystko, czego nie chcemy mieć w szynce, ja wycinałam błonki, praktycznie cały tłuszcz zostawiłam.Mięso osuszamy, kroimy w kostkę około 3x3 lub maksymalnie 4x4 centymetry, ale nie większą.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, wodę schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy peklosól, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw, dokładnie mieszamy.
Do mięsa pokrojonego w kostkę wlewamy nasz roztwór, bardzo dokładnie i dość długo ( około 5 - 6 minut) wyrabiamy ręką, aż mięso nie zacznie być szkliste i dość mocno się kleić.
Następnie miskę zawijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki na 48 godzin.W tym czasie co kilkanaście godzin przemieszajmy mięso.Przygotowujemy woreczek do parzenia szynki, wkładamy go do szynkowara i wykładamy szynkę warstwami, pilnując by między kawałkami szynki nie było powietrza, czyli ubijamy je porządnie, pamiętając jednak, żeby worek nam nie pękł.
Następnie worek zwijamy u góry, pamiętając, żeby wycisnąć całe powietrze z wierzchu.Woreczek zawiązujemy bawełnianym sznureczkiem do żywności (takim jak do rolad).
Przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy nasz szynkowar.
Wkładamy go do wody o temperaturze 80 - 85 stopni i parzymy około 2 godzin i 15 minut.
Uwaga: Woda w garnku ma sięgać 2 centymetry PONAD POZIOM MIĘSA W SZYNKOWARZE !Uwaga, temperatura nie może być ani niższa ani wyższa przez cały ten czas.Po upłynięciu wyżej wymienionego czasu, szynkowar wyjmujemy z wody, nie otwieramy go, studzimy do uzyskania temperatury pokojowej, następnie wkładamy na kilkanaście godzin (najlepiej na noc) do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Kiedy wszystko nam już zastygnie, otwieramy szynkowar i na górze może być warstwa galaretki, pomimo, że worek jest cały, tak ma być, po prostu otwórzmy nakładkę podważając ją nożem na przykład.Kiedy szynka razem z workiem mocno siedzi w szynkowarze i nie chce "wyjść", zanurzmy go na dwie minuty w gorącej wodzie (uważajmy, by woda nie dostała się do mięsa). Szynka powinna bez problemu "wyskoczyć" z formy.
