ßßß Cookit - przepis na luncheon meat, mielonka wieprzowa (szynkowar)

luncheon meat, mielonka wieprzowa (szynkowar)

nazwa

Wykonanie

Kolejna domowa wędlina, delikatna, bez zbędnych dodatków.
700 gramów łopatki wieprzowej
400 gramów surowego boczku wp
20 gramów peklosoli ( u mnie 1 płaska łyżka i 1 szczypta)
70 - 90 ml wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 - 3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki majeranku
0,5 łyżeczki cukru pudru
szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
Oba rodzaje mięsa mielimy na średnich oczkach, wrzucamy do miski, dodajemy peklosól, wyrabiamy bardzo dokładnie, zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej.
Po tym czasie w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, roztwór schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej, dodajemy resztę przypraw i cukier, mieszamy dokładnie, wlewamy do mięsa, wyrabiamy bardzo dokładnie, mięso ma zacząć się kleić.
Masę mięsną przekładamy do woreczka, wkładamy do szynkowaru, upychamy dość mocno, by w środku nie zostało nam powietrze. Zaciekamy woreczek, również wypychając zgromadzone powietrze z wierzchu. Zawiązujemy bawełnianym sznureczkiem, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy nasz szynkowar.
Wkładamy go do wody o temperaturze 80 - 85 stopni i parzymy około 2 godzin.
Uwaga: Woda w garnku ma sięgać 2 centymetry PONAD POZIOM MIĘSA W SZYNKOWARZE !
Uwaga, temperatura nie może być ani niższa ani wyższa przez cały ten czas.
Po upłynięciu wyżej wymienionego czasu, szynkowar wyjmujemy z wody, nie otwieramy go, studzimy do uzyskania temperatury pokojowej, następnie wkładamy na kilkanaście godzin (najlepiej na noc) do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Kiedy mielonka razem z workiem mocno siedzi w szynkowarze i nie chce "wyjść", zanurzmy go na dwie minuty w gorącej wodzie (uważajmy, by woda nie dostała się do mięsa). Szynka powinna bez problemu "wyskoczyć" z formy.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/10/luncheon-meat-mielonka-wieprzowa.html