Wykonanie
Lubimy wszelakie konserwy. To znaczy nie takie ze sklepu, od tych trzymamy się z daleka. Nie wiadomo co w nich jest. A my lubimy wiedzieć co jemy. Konserwy mają tę zaletę, że długo można je trzymać w lodówce (sklepowe to nawet poza lodówką, ale jak już mówiliśmy - o nich pisać nie będziemy) i łatwo użyć do zrobienia np. kanapek. Poza tym taka konserwa to wspomnienie dzieciństwa i beztroski. A my lubimy takie sentymentalne podróże. Dlatego właśnie postanowiliśmy zamknąć w słoiku kawałek
łopatki, w postaci
mielonki, w postaci konserwy właśnie. Wyszło naprawdę pysznie, ostatnio każdego ranka szykujemy sobie z nią kanapki do pracy.Potrzebujemy:3 kg
łopatki wieprzowej60 g peklosoli4 ząbki
czosnku6 g
cukru1,5 g startej
gałki muszkatołowej1,5 g zmielonego
pieprzu1,5 g suszonego
majeranku (roztartego w moździerzu)140 ml
wodyMięso kroimy w kostkę, mniej więcej 2x2 cm, mieszamy je porządnie z peklosolą. Wkładamy do miski i stawiamy na szafce kuchennej na pół godziny. Po tym czasie wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie
mięso mielimy w maszynce na sitku 3-5 mm (my akurat mamy sitko 4 mm). dodajemy
wodę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
przyprawy i porządnie wyrabiamy przez kilka minut, aż
mięso wchłonie całą
wodę. Przekładamy
mięso do wysterylizowanych słoiczków zostawiając trochę wolnej przestrzeni od góry. Nasze słoiczki napełnialiśmy
mięsem do wagi 270 g (zostawiliśmy od góry około 2 cm pustej przestrzeni). Porządnie zakręcamy i wkładamy do garnka z
wodą. Pierwszego dnia pasteryzujemy je najpierw przez 10 minut w 100 stopniach, następnie przykręcamy gaz aż
woda będzie miała 80 stopni i pasteryzujemy je tak jeszcze przez 2 godziny. Wyjmujemy z
wody i stawiamy na szafce. Następnego dnia powtarzamy proces, ale na sam koniec szybko słoiki chłodzimy. Czyli odlewamy z garnka trochę gorącej
wody zastępując ją zimną. Musimy to robić stopniowo, aby słoiki nam nie popękały. Gdy będą już zimne, wkładamy je na noc do lodówki.Po takiej pasteryzacji możemy przechowywać naszą
mielonkę w lodówce nawet do pół roku, Ale gwarantujemy Wam, że zniknie o wiele wiele wcześniej ;)Smacznego!