Wykonanie
Super delikatna i łatwa w wykonaniu domowa
wędlina. Będzie idealna również dla osób na różnych dietach.Polecam również
szynkę drobiową z filetów,
mielonkę wieprzową i
szynkę wieprzową w kawałkach .
600 gramów
filetów drobiowych (u mnie 2 konkretne sztuki)700 - 800 gramów udek drobiowych25 gramów
soli peklowej (u mnie 1 płaska łyżka i szczypta)2 płaskie łyżki płynnego
miodu (użyłam wielokwiatowego)2 łyżeczki
żelatyny100 ml przegotowanej
wody w temperaturze pokojowej2 ząbki
czosnku3/4 łyżeczki
białego pieprzuFilety pokroić w małą kostkę (około 3cm).W udkach
mięsko oddzielić od kości, zmielić na średnich oczkach (skórek nie zużyłam, oczywiście można to zrobić).
Mięso włożyć do dużej miski, zasypać
solą peklową, wyrobić porządnie, ale delikatnie, by filety nie zmieniły swojego kształtu. Miskę zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 12 godzin do lodówki.Po upływie wyżej wymienionego czasu
żelatynę,
miód, zmiażdżony
czosnek i
pieprz wymieszać z
wodą (
żelatyna nie musi być całkowicie rozpuszczona), roztwór wlać do
mięsa i dość długo wyrabiać, aż
mięso stanie się klejące i szkliste.Następnie
mięso przełożyć do woreczka do parzenia, upchnąć tak, by
między jego warstwami nie było luk z powietrzem, włożyć woreczek do
szynkowara, wycisnąć powuietrze z wierzchu, zawiązać sznureczkiem do żywności.Nakładkę dociskową ułożyć na
mięsie, na niej umieścić sprężynę, zamknąć
szynkowar.Naczynie wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin.Na około 2 godziny przed przystąpieniem do parzenia
szynkowar wyjąć z lodówki by się ogrzał.
Wodą w garnku nagrzać do 75 - 80 stopni, włożyć
szynkowar (poziom
wody ma sięgać 2 cm powyżej poziomu
mięsa) i parzyć przez około 2 godziny (uzupełniać
wodę wrzątkiem), bardzo uważnie pilnując temperatury.Po upływie tego czasu
szynkowar wyjąć z
wody, schłodzić stopniowo do temperatury pokojowej, wyjąć sprężynę, zamknąć naczynie, wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.W przypadku problemów z wyjęciem
szynki, możemy na około 1 minutę zanurzyć
szynkowar w ciepłej wodzie.