ßßß Cookit - przepis na Miodowy blok drobiowy (szynkowar)

Miodowy blok drobiowy (szynkowar)

nazwa

Wykonanie

Super delikatna i łatwa w wykonaniu domowa wędlina. Będzie idealna również dla osób na różnych dietach.
Polecam również szynkę drobiową z filetów, mielonkę wieprzową i szynkę wieprzową w kawałkach .
600 gramów filetów drobiowych (u mnie 2 konkretne sztuki)
700 - 800 gramów udek drobiowych
25 gramów soli peklowej (u mnie 1 płaska łyżka i szczypta)
2 płaskie łyżki płynnego miodu (użyłam wielokwiatowego)
2 łyżeczki żelatyny
100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
2 ząbki czosnku
3/4 łyżeczki białego pieprzu
Filety pokroić w małą kostkę (około 3cm).
W udkach mięsko oddzielić od kości, zmielić na średnich oczkach (skórek nie zużyłam, oczywiście można to zrobić).
Mięso włożyć do dużej miski, zasypać solą peklową, wyrobić porządnie, ale delikatnie, by filety nie zmieniły swojego kształtu. Miskę zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 12 godzin do lodówki.
Po upływie wyżej wymienionego czasu żelatynę, miód, zmiażdżony czosnek i pieprz wymieszać z wodą (żelatyna nie musi być całkowicie rozpuszczona), roztwór wlać do mięsa i dość długo wyrabiać, aż mięso stanie się klejące i szkliste.
Następnie mięso przełożyć do woreczka do parzenia, upchnąć tak, by między jego warstwami nie było luk z powietrzem, włożyć woreczek do szynkowara, wycisnąć powuietrze z wierzchu, zawiązać sznureczkiem do żywności.
Nakładkę dociskową ułożyć na mięsie, na niej umieścić sprężynę, zamknąć szynkowar.
Naczynie wstawić do lodówki na kolejne 12 godzin.
Na około 2 godziny przed przystąpieniem do parzenia szynkowar wyjąć z lodówki by się ogrzał.
Wodą w garnku nagrzać do 75 - 80 stopni, włożyć szynkowar (poziom wody ma sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa) i parzyć przez około 2 godziny (uzupełniać wodę wrzątkiem), bardzo uważnie pilnując temperatury.
Po upływie tego czasu szynkowar wyjąć z wody, schłodzić stopniowo do temperatury pokojowej, wyjąć sprężynę, zamknąć naczynie, wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
W przypadku problemów z wyjęciem szynki, możemy na około 1 minutę zanurzyć szynkowar w ciepłej wodzie.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/miodowy-blok-drobiowy.html