ßßß


650 gramów filetów drobiowych250 gramów pieczarek konserwowych150 gramów salami lub innej podsuszanej kiełbasy3/4 łyżki soli peklującej3/4 łyżeczki białego pieprzu2 ząbki czosnku3 łyżeczki (z małymi górkami) żelatyny100 - 120 ml chłodnej przegotowanej wodyFilety bardzo dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek i wszystkich innych części, których nie chcemy w wędlinie.Kroimy w około 4 centymetrową kostkę.Każdy kawałek rozklepujemy zwilżonym tłuczkiem na grubość około 1 centymetra.Mięso przekładamy do miski, zasypujemy solą peklową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki.Pieczarki osączamy z zalewy, jeśli są malutkie kroimy na pół, jeśli większe na 3 części.Salami kroimy w 1 cm kosteczkę.W chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę, pieprz, przeciśnięty czosnek, mieszankę wlewamy do mięsa i intensywnie wyrabiamy, mięso ma być szkliste i ma być klejące.Następnie do mięsa dodajemy pieczarki i wędlinę, intensywnie, ale z wyczuciem mieszamy dłonią by składniki równomiernie się rozmieściły.Masę umieszczamy w woreczku do parzenia, upychamy tak, by między kawałkami masy mięsnej nie było powietrza.
Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy z góry, zamykamy woreczek, tak, by na wierzchu mięsa nie zebrało się powietrze. Końcówkę zawiązujemy bawełnianym sznureczkiem, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar.Naczynie wkładamy do lodówki na 24 godziny.Na drugi dzień szynkowar wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed parzeniem.Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy mięso przez około 2 godziny.UWAGA: Woda w garnku przez cały czas powinna sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa.Po upływie wyżej wymienionego czasu naczynie wyjmujemy z wody, schładzamy, wsadzamy do lodówki na kilkanaście godzin. A potem cieszymy się smakiem domowej wędlinki :)