ßßß


700 gramów filetów drobiowych150 gramów mozzarelli (użyłam mini kuleczek)8 kawałków pomidorów suszonych w zalewie1 płaska łyżka soli peklowej2,5 łyżeczki żelatyny + 100 ml zimnej przegotowanej wody1 płaska łyżeczka słodkiej papryki2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki białego pieprzuFilety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, poodcinać błonki i ewentualne resztki tłuszczu po bokach.Mięso rozbić tak jak w przypadku TEJ wędliny.Wsadzić do miski, zasypać solą peklową, dokładnie wymieszać, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 24 godziny.Na drugi dzień mozzarellę pokroić w kosteczkę lub w przypadku mini kuleczek przekroić je na pół.Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić średnio drobno.
Żelatynę wymieszać z wodą, dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek, dodać do mięsa, bardzo dokładnie wyrobić. Ostatecznie filety mają być szkliste i mocno klejące.Następnie dodać suszone pomidory, mozzarellę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z mięsem.
Masę włożyć do woreczka do parzenia, wycisnąć powietrze ze środka.
Następnie woreczek włożyć do szynkowaru, jeszcze raz dokładnie upchnąć z wierzchu (uważać by woreczek nie pękł). Worek zawiązać bawełnianym sznureczkiem, docisnąć nasadką ze sprężyną i zamknąć szynkowar. Wsadzić go do lodówki na 24 godziny.Parzyć dokładnie tak jak w przypadku TEJ wędliny.