ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: szynka drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami (szynkowar)

z cukrem pudrem: szynka drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami (szynkowar)

nazwa

Wykonanie

Kolejna domowa wędlina, bardzo aromatyczna i delikatna.
700 gramów filetów drobiowych
150 gramów mozzarelli (użyłam mini kuleczek)
8 kawałków pomidorów suszonych w zalewie
1 płaska łyżka soli peklowej
2,5 łyżeczki żelatyny + 100 ml zimnej przegotowanej wody
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki białego pieprzu
Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, poodcinać błonki i ewentualne resztki tłuszczu po bokach.
Mięso rozbić tak jak w przypadku TEJ wędliny.
Wsadzić do miski, zasypać solą peklową, dokładnie wymieszać, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień mozzarellę pokroić w kosteczkę lub w przypadku mini kuleczek przekroić je na pół.
Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić średnio drobno.
Żelatynę wymieszać z wodą, dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek, dodać do mięsa, bardzo dokładnie wyrobić. Ostatecznie filety mają być szkliste i mocno klejące.
Następnie dodać suszone pomidory, mozzarellę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z mięsem.
Masę włożyć do woreczka do parzenia, wycisnąć powietrze ze środka.
Następnie woreczek włożyć do szynkowaru, jeszcze raz dokładnie upchnąć z wierzchu (uważać by woreczek nie pękł). Worek zawiązać bawełnianym sznureczkiem, docisnąć nasadką ze sprężyną i zamknąć szynkowar. Wsadzić go do lodówki na 24 godziny.
Parzyć dokładnie tak jak w przypadku TEJ wędliny.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/szynka-drobiowa-z-mozzarella-i.html