Wykonanie
Kolejna domowa
wędlina, bardzo aromatyczna i delikatna.
700 gramów
filetów drobiowych150 gramów
mozzarelli (użyłam mini kuleczek)8 kawałków
pomidorów suszonych w zalewie1 płaska łyżka
soli peklowej2,5 łyżeczki
żelatyny + 100 ml zimnej przegotowanej
wody1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki2 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
białego pieprzuFilety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, poodcinać błonki i ewentualne resztki tłuszczu po bokach.
Mięso rozbić tak jak w przypadku TEJ
wędliny.Wsadzić do miski, zasypać
solą peklową, dokładnie wymieszać, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 24 godziny.Na drugi dzień
mozzarellę pokroić w kosteczkę lub w przypadku mini kuleczek przekroić je na pół.
Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić średnio drobno.
Żelatynę wymieszać z
wodą, dodać
przyprawy i zmiażdżony
czosnek, dodać do
mięsa, bardzo dokładnie wyrobić. Ostatecznie filety mają być szkliste i mocno klejące.Następnie dodać
suszone pomidory,
mozzarellę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z
mięsem.
Masę włożyć do woreczka do parzenia, wycisnąć powietrze ze środka.
Następnie woreczek włożyć do
szynkowaru, jeszcze raz dokładnie upchnąć z wierzchu (uważać by woreczek nie pękł). Worek zawiązać bawełnianym sznureczkiem, docisnąć nasadką ze sprężyną i zamknąć
szynkowar. Wsadzić go do lodówki na 24 godziny.Parzyć dokładnie tak jak w przypadku TEJ
wędliny.