Wykonanie
Pieczone
ziemniaki pod prawie każdą postacią to jeden z moich ulubionych dodatków do niedzielnych obiadów. Świetnie pasują np. do pieczonego
kurczaka (przepis znajdziecie tutaj), ryb, czy też
steków wołowych. Dzisiaj jednak chciałybyśmy Wam pokazać nasz przepis na złociste ziemniaczane
łódki faszerowane
mozzarellą,
papryką słodką i
czosnkiem. Mamy nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu!
Składniki:-1 kg
ziemniaków-2 ząbki
czosnku-300 g
mozzarelli-2 łyżeczki
papryki słodkiej Prymat-1 łyżeczka
soliSposób przygotowania:1. Kroimy na drobne kawałki kulkę
mozzarelli i ząbki
czosnku.2. Dokładnie myjemy
ziemniaki, a następnie gotujemy w garnku z osoloną
wodą (1 łyżeczka) do czasu aż będą miękkie.3. Odcedzamy miękkie
ziemniaki, a następnie odparowujemy, żeby się pozbyć resztek
wody.4. Przekrajemy ugotowane
ziemniaki wzdłuż, aby uzyskać 2
łódki. Po czym wydrążamy wnętrze
ziemniaka za pomocą łyżeczki. Wydrążone wnętrze
ziemniaka wkładamy do miski. Robimy tak ze wszystkimi
ziemniakami.
5. Gdy już wszystkie
ziemniaki będą wydrążone dokładnie ugniatamy środki
ziemniaka, znajdujące się w misce. Powinny
mieć konsystencję puchu.6. Dokładamy do miski
mozzarellę,
paprykę słodką i
czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Faszerujemy uzyskaną masą wydrążone ziemniaczane
łódki., wszystko układamy na dużej blasze, pokrytej papierem do pieczenia.8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 1 godzinę. Gotowe
ziemniaki powinny
mieć na wierzchu chrupiącą złocistą skorupkę, a środek mięciutki jak chmurka.Smacznego i miłej niedzieli!