ßßß

1.2 kg filetów drobiowych20 gramów soli peklowej (u mnie 1 płaska łyżka)3 łyżeczki żelatyny (z małą górką)0,5 łyżeczki cukru pudru1 płaska łyżeczka zmielonego białego pieprzu2 - 3 ząbki czosnku100 ml chłodnej przegotowanej wodyFilety bardzo dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek i wszystkich innych części, których nie chcemy w wędlinie.Kroimy w około 4 centymetrową kostkę.
Każdy kawałek rozklepujemy zwilżonym tłuczkiem na grubość około 1 centymetra.
Mięso przekładamy do miski, zasypujemy solą peklową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie w chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę, cukier, pieprz, przeciśnięty czosnek, mieszankę wlewamy do mięsa i intensywnie wyrabiamy, mięso ma być szkliste i ma być klejące.Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, upychamy tak, by między kawałkami kurczaka nie było powietrza. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy z góry, zamykamy woreczek, tak, by na wierzchu mięsa nie zebrało się powietrze. Końcówkę zawiązujemy bawełnianym sznureczkiem, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar.Naczynie wkładamy do lodówki na 24 godziny.Na drugi dzień szynkowar wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed parzeniem.Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy mięso przez około 2 godziny.UWAGA: Woda w garnku przez cały czas powinna sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa.Po upływie wyżej wymienionego czasu naczynie wyjmujemy z wody, schładzamy, wsadzamy do lodówki na kilkanaście godzin. A potem cieszymy się smakiem domowej wędlinki :)
