ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: szynka drobiowa z filetów (szynkowar)

z cukrem pudrem: szynka drobiowa z filetów (szynkowar)

nazwa

Wykonanie

Numer jeden mojego syna, dla odchudzających się, dla tych, którzy lubią delikatną domową wędlinkę bez zbędnej chemii.
1.2 kg filetów drobiowych
20 gramów soli peklowej (u mnie 1 płaska łyżka)
3 łyżeczki żelatyny (z małą górką)
0,5 łyżeczki cukru pudru
1 płaska łyżeczka zmielonego białego pieprzu
2 - 3 ząbki czosnku
100 ml chłodnej przegotowanej wody
Filety bardzo dokładnie myjemy, pozbawiamy błonek i wszystkich innych części, których nie chcemy w wędlinie.
Kroimy w około 4 centymetrową kostkę.
Każdy kawałek rozklepujemy zwilżonym tłuczkiem na grubość około 1 centymetra.
Mięso przekładamy do miski, zasypujemy solą peklową, mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie w chłodnej wodzie rozprowadzamy żelatynę, cukier, pieprz, przeciśnięty czosnek, mieszankę wlewamy do mięsa i intensywnie wyrabiamy, mięso ma być szkliste i ma być klejące.
Masę mięsną wkładamy do woreczka do parzenia, upychamy tak, by między kawałkami kurczaka nie było powietrza. Woreczek umieszczamy w szynkowarze, dociskamy z góry, zamykamy woreczek, tak, by na wierzchu mięsa nie zebrało się powietrze. Końcówkę zawiązujemy bawełnianym sznureczkiem, przykrywamy krążkiem dociskowym, układamy sprężynę i zamykamy szynkowar.
Naczynie wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień szynkowar wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed parzeniem.
Wodę w garnku nagrzewamy do 80 stopni i parzymy mięso przez około 2 godziny.
UWAGA: Woda w garnku przez cały czas powinna sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa.
Po upływie wyżej wymienionego czasu naczynie wyjmujemy z wody, schładzamy, wsadzamy do lodówki na kilkanaście godzin. A potem cieszymy się smakiem domowej wędlinki :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/11/szynka-drobiowa-z-filetow-szynkowar.html