ßßß
Składniki:- 1 kg szynki wieprzowej- 1,5 kg karkówki- 1,5 kg łopatki- 1 kg boczku surowego- 100 g soli- 2 łyżki mielonego pieprzu- 5 ząbków czosnku- opakowanie majeranku- 0,5 l letniej, przegotowanej wody- około 10 m jelit wieprzowychSposób przygotowania:Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Nie mieszamy rodzajów mięsa ze sobą.Szynkę mielimy w maszynce przez grube oczka.Karkówkę i łopatkę mielimy przez oczka średnie.Boczek mielimy przez najmniejsze oczka.Szynkę, łopatkę i karkówkę wkładamy do jednego naczynia i mieszamy energicznie przez około 20 minut dolewając stopniowo wodę.Mięso po wymieszaniu powinno być kleiste i zwarte.Następnie dodajemy przyprawy, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i boczek i jeszcze raz całość dokładanie mieszamy, aż składniki się połączą.Mięso możemy odstawić na chwilę, aby się przegryzło.W tym czasie płuczemy jelita i namaczamy je w letniej wodzie przez około 20 minut.Następnie nakładamy jelita na nadziewarkę. Zawiązujemy koniec na supeł lub sznurkiem konopnym i nadziewamy, uważając aby jelito nie pękło.Tak przygotowaną kiełbasę możemy zamrozić.Z tej ilości składników otrzymałem około 50 szt. kiełbas (długość około 15 cm).Przed podaniem kiełbasę należy sparzyć przez około 20 minut w wodzie.Smacznego!Wpis bierze udział w akcji: