Wykonanie
Świetna odmiana sałatki śledziowej z akcentem słodkawym (
rodzynki,
ananas) i w bardzo optymistycznym kolorze.Dla tych, którzy lubią klimaty
curry polecam również
sałatkę z
kurczakiem w sosie
curry .



5 płatów
śledzi w zalewie korzennej0,5 puszki
kukurydzygarść
rodzynek4 średnie
ogórki konserwowe7 krążków
ananasa120 gramów
sera żółtego (optymalnie typu Masdamer)1 średnia fioletowa
cebuladodatkowo: dwie szczypty
białego pieprzu do części "żółtej"0,5 pęczka
szczypiorkusos
curry:2 łyżki
majonezu2 - 3 łyżki
jogurtu greckiego lub kwaśnej
śmietany 12%1/3 łyżeczki
curry2 szczypty
kurkumy1/4 łyżeczki
białego pieprzuŚledzie pokroić w cienkie paseczki.
Rodzynki przelać obficie wrzątkiem, odsączyć,
Ananasa pokroić na małe kawałki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórki i
ser żółty pokroić w drobną kostkę.
Cebulę posiekać.Składniki sosu wymieszać ze sobą, odstawić na 20 minut.

Do jednej miseczki wrzucić
śledzie,
ogórki,
ser i posiekaną
cebulę.

Do drugiej wsypać
kukurydzę,
ananasa i
rodzynki, oprószyć
białym pieprzem, wymieszać.

Do pierwszej miseczki dodać sos
curry i wymieszać.Na półmisku układać naprzemiennie składniki z jednej i drugiej miski.Część z sosem posypać siekanym
szczypiorkiem.
