Wykonanie
Kolejna propozycja na pieczone udka, pachnące, proste i "bez roboty", takie obiady to ja lubię :)

8
udek z kurczaka350 gramów malutkich
pieczarekmarynata:2 łyżki
sosu sojowego ciemnego4 łyżki
oleju lub
oliwy3 ząbki
czosnku1 łyżka
soku z cytryny0,5 łyżeczki
majeranku (opcjonalnie)1/3 łyżeczki
tymianku (opcjonalnie)1 łyżeczka
miodu2 szczypty
pieprzu cayenne lub
ostrej papryki0,5 łyżeczki
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu1/5 łyżeczki
soliWszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą, odstawić na 10 minut.
Mięso umyć, osuszyć, poukładać w worku do pieczenia, posmarować marynatą, odstawić na około 1 - 1,5 godziny do lodówki. Następnie
pieczarki powpychać
między mięso.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, włożyć
mięso i piec około 65 minut.




