ßßß Cookit - przepis na łazanki z mięsem mielonym i kapustą

łazanki z mięsem mielonym i kapustą

nazwa

Wykonanie

Danie bardzo smaczne, choć bardzo niefotogeniczne. Zawsze gotuję je na dwa dni, bo odsmażane, zawsze najlepsze. Można zrobić je również w wersji vege, czyli bez mięsa, są równie smaczne.
0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej
350 gramów kiszonej kapusty ( najlepsza taka z marchewką)
2 średnie cebule
350 - 400 gramów pieczarek ( używam tylko kapeluszy)
300 gramów makaronu łazanki
sól, pieprz
olej do smażenia
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy najpierw przepłukać, ja jednak tego w przypadku łazanek nie robię, gdyż wg mnie wtedy farsz jest bardziej wyrazisty w smaku. Odciskamy ją z soku i kroimy drobno, zalewamy wodą, tak, by przykryła kapustę, gotujemy na małym ogniu do miękkości, studzimy, odciskamy z nadmiaru wilgoci.
Mięso przysmażamy razem z posiekaną cebulą, dodajemy sól i pieprz, podlewamy około 3/4 wody, dusimy do całkowitego zredukowania sosu. Do mięsa przekładamy ugotowaną kapustę, smażymy wszystko około 10 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, przysmażamy na oleju, przekładamy do mięsa z kapustą.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie), odcedzamy, dodajemy do reszty, mieszamy dokładnie, chwilkę całość zasmażamy, doprawiamy i gotowe.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/10/azanki-z-miesem-mielonym-i-kapusta.html