Wykonanie
Danie bardzo smaczne, choć bardzo niefotogeniczne. Zawsze gotuję je na dwa dni, bo odsmażane, zawsze najlepsze. Można zrobić je również w wersji vege, czyli bez
mięsa, są równie smaczne.
0,5 kg zmielonej
łopatki wieprzowej350 gramów
kiszonej kapusty ( najlepsza taka z
marchewką)2 średnie
cebule350 - 400 gramów
pieczarek ( używam tylko kapeluszy)300 gramów
makaronu łazanki
sól,
pieprzolej do smażenia
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy najpierw przepłukać, ja jednak tego w przypadku łazanek nie robię, gdyż wg mnie wtedy farsz jest bardziej wyrazisty w smaku. Odciskamy ją z soku i kroimy drobno, zalewamy
wodą, tak, by przykryła
kapustę, gotujemy na małym ogniu do miękkości, studzimy, odciskamy z nadmiaru wilgoci.
Mięso przysmażamy razem z posiekaną
cebulą, dodajemy
sól i
pieprz, podlewamy około 3/4
wody, dusimy do całkowitego zredukowania sosu. Do
mięsa przekładamy ugotowaną
kapustę, smażymy wszystko około 10 minut.
Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, przysmażamy na
oleju, przekładamy do
mięsa z
kapustą.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie), odcedzamy, dodajemy do reszty, mieszamy dokładnie, chwilkę całość zasmażamy, doprawiamy i gotowe.