ßßß
 
            
         0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej350 gramów kiszonej kapusty ( najlepsza taka z marchewką)2 średnie cebule350 - 400 gramów pieczarek ( używam tylko kapeluszy)300 gramów makaronu łazankisól, pieprzolej do smażeniaKapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy najpierw przepłukać, ja jednak tego w przypadku łazanek nie robię, gdyż wg mnie wtedy farsz jest bardziej wyrazisty w smaku. Odciskamy ją z soku i kroimy drobno, zalewamy wodą, tak, by przykryła kapustę, gotujemy na małym ogniu do miękkości, studzimy, odciskamy z nadmiaru wilgoci.Mięso przysmażamy razem z posiekaną cebulą, dodajemy sól i pieprz, podlewamy około 3/4 wody, dusimy do całkowitego zredukowania sosu. Do mięsa przekładamy ugotowaną kapustę, smażymy wszystko około 10 minut.Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, przysmażamy na oleju, przekładamy do mięsa z kapustą.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie), odcedzamy, dodajemy do reszty, mieszamy dokładnie, chwilkę całość zasmażamy, doprawiamy i gotowe.
0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej350 gramów kiszonej kapusty ( najlepsza taka z marchewką)2 średnie cebule350 - 400 gramów pieczarek ( używam tylko kapeluszy)300 gramów makaronu łazankisól, pieprzolej do smażeniaKapustę, jeśli jest bardzo kwaśna możemy najpierw przepłukać, ja jednak tego w przypadku łazanek nie robię, gdyż wg mnie wtedy farsz jest bardziej wyrazisty w smaku. Odciskamy ją z soku i kroimy drobno, zalewamy wodą, tak, by przykryła kapustę, gotujemy na małym ogniu do miękkości, studzimy, odciskamy z nadmiaru wilgoci.Mięso przysmażamy razem z posiekaną cebulą, dodajemy sól i pieprz, podlewamy około 3/4 wody, dusimy do całkowitego zredukowania sosu. Do mięsa przekładamy ugotowaną kapustę, smażymy wszystko około 10 minut.Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, przysmażamy na oleju, przekładamy do mięsa z kapustą.Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (w osolonej wodzie), odcedzamy, dodajemy do reszty, mieszamy dokładnie, chwilkę całość zasmażamy, doprawiamy i gotowe.

