ßßß
2 średnie filety z kurczaka3 skrzydełka2 średnie marchewki1 por ( biała i twarda część zielonego)1 duża pietruszka4 średnie ziemniaki4 - 6 kapeluszy suszonych podgrzybków lub prawdziwków ( jak 4 to podgrzybki, jak więcej to prawdziwki)100 gramów kaszy jęczmiennej ( zwykle używam wiejskiej lub średniej)sól, pieprz ( ziarenka)5 ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowysiekana zielona pietruszkaMięso myjemy dokładnie, filety kroimy na 3, 4 części, zalewamy około 1,7 - 1,9 litra wody, dodajemy sól ( około 1 płaskiej łyżeczki), zagotowujemy, zbieramy szumy, następnie dodajemy liścia laurowego, ziele, pieprz i grzybki, zmniejszamy gaz, gotujemy pod przykryciem do miękkości ( u mnie około 35 minut), następnie wyjemy mięso na talerz.W czasie gdy gotuje się mięsko kroimy sobie warzywa; ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w małą kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki, natomiast pietruszkę ścieramy na dużych oczkach.
Następnie uzupełniamy wywar gorącą wodą, wsypujemy dobrze przepłukaną na sicie kaszę ( po zagotowaniu kaszy mieszamy parokrotnie), gotujemy około 10 minut, wsypujemy warzywa, gotujemy do miękkości ziemniaków ( często mieszamy), pod koniec dodajemy pokrojone mięso ( skrzydełka obieramy z mięsa), ewentualnie uzupełniamy wywar wrzątkiem i doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną natką.
