Wykonanie
To prosty przepis na aromatyczną domową
wędlinę. Bardzo polecam taki rodzaj dodatków do
pieczywa, gdyż wtedy wiemy ile
mięsa w
mięsie podajemy swojej rodzinie :)

około 800 - 900 gramów
filetu z indyka2 łyżki
solimarynata:1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
paprykiłyżka
musztardy ( dałam ostrą)3 - 4 rozgniecione ząbki
czosnkułyżka
sosu sojowego ciemnego2 szczypty
ostrej papryki ( opcjonalnie)2,5 łyżki
oleju ( dałam rzepakowy)Filet dokładnie myjemy. W około 1,2 litra
wody ( ma przykryć
mięso) rozpuszczamy 2 łyżki
soli, zanurzamy
mięso, wsadzamy do lodówki na 24 godziny, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty dokładnie łączymy, smarujemy filet z każdej strony (od
spodu też).

Zawijamy delikatnie w folię aluminiową, z wierzchu postarajmy się jej mocno nie dociskać.Zawinięte
mięso wsadzamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, na którego dno wylewamy około zimną
wodę ( ma sięgać na około 1,5 cm powyżej dna).Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 60 minut.Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozrywamy folię z góry ( uwaga, nie poparzmy się) i podpiekamy wierzch pieczeni.Kroimy kiedy ostygnie.

