ßßß
około 800 - 900 gramów filetu z indyka2 łyżki solimarynata:1/2 łyżeczki słodkiej mielonej paprykiłyżka musztardy ( dałam ostrą)3 - 4 rozgniecione ząbki czosnkułyżka sosu sojowego ciemnego2 szczypty ostrej papryki ( opcjonalnie)2,5 łyżki oleju ( dałam rzepakowy)Filet dokładnie myjemy. W około 1,2 litra wody ( ma przykryć mięso) rozpuszczamy 2 łyżki soli, zanurzamy mięso, wsadzamy do lodówki na 24 godziny, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty dokładnie łączymy, smarujemy filet z każdej strony (od spodu też).
Zawijamy delikatnie w folię aluminiową, z wierzchu postarajmy się jej mocno nie dociskać.Zawinięte mięso wsadzamy do płaskiego naczynia żaroodpornego, na którego dno wylewamy około zimną wodę ( ma sięgać na około 1,5 cm powyżej dna).Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 60 minut.Na 15 minut przed końcem pieczenia, rozrywamy folię z góry ( uwaga, nie poparzmy się) i podpiekamy wierzch pieczeni.Kroimy kiedy ostygnie.
