ßßß
Składniki:1,2 kg ładnych żeberekok. 2 szklanki Coca-Colimarynata:1-2 łyżki soli3 ząbki czosnku2 łyżki oleju2 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka papryki słodkiej1/2 łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek dobrze natrzeć solą. Czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką posmarować mięso. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na patelni z obu stron. Tak przygotowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu do zapiekania i zalać Colą, tak by zakrywało mięso do 3/4 wysokości.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180C przez 90 minut. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, by mięso pięknie się zrumieniło.Smacznego :)