ßßß
1,5 szklanki mąki pszennej (1 pełna po brzegi)1 szklanka wiórków kokosowych2 łyżeczki proszku do pieczenia170 gramów roztopionego, schłodzonego masła1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)1 szklanka cukru ( do całości dopełnić 1 płaską łyżką cukrem z wanilią)2 jaja100 ml mleka2 pełne szklanki czarnych lub czerwonych porzeczek ( około 370 gramów)ewentualnie cukier puder do posypaniaMąkę przesiać z wiórkami, cukrami i proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wbić jaja, dodać mleko, roztopiony tłuszcz, śmietanę, wszystko energicznie wymieszać łyżką do połączenia składników.Porzeczki odszypułkować, umyć, odsączyć.Kwadratową foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o tej samej średnicy, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać owocami.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut, do suchego patyczka (biorąc oczywiście pod uwagę wilgoć z owoców).Jeszcze ciepłe ciasto ewentualnie można posypać cukrem pudrem.
