Wykonanie
Szybkie, pachnące
kokosem ciasto. Pasować będą do niego zarówno czarne jak i
czerwone porzeczki, ale też i każde inne drobne
owoce sezonowe.P.S. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze, pycha !

1,5 szklanki
mąki pszennej (1 pełna po brzegi)1 szklanka
wiórków kokosowych2 łyżeczki
proszku do pieczenia170 gramów roztopionego, schłodzonego
masła1 szklanka kwaśnej, gęstej
śmietany (użyłam 18%)1 szklanka
cukru ( do całości dopełnić 1 płaską łyżką
cukrem z
wanilią)2
jaja100 ml
mleka2 pełne szklanki czarnych lub czerwonych
porzeczek ( około 370 gramów)ewentualnie
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z wiórkami,
cukrami i
proszkiem do pieczenia. Do miski z
mąką wbić
jaja, dodać
mleko, roztopiony tłuszcz,
śmietanę, wszystko energicznie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Porzeczki odszypułkować, umyć, odsączyć.Kwadratową foremkę o
boku 24 cm lub tortownicę o tej samej średnicy, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać
owocami.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut, do suchego patyczka (biorąc oczywiście pod uwagę wilgoć z
owoców).Jeszcze ciepłe ciasto ewentualnie można posypać
cukrem pudrem.

