Wykonanie
Dla kokosomaniaków, polecam :)Delikatny, puszysty, mega
kokosowy :)

ciasto kruche:1 szklanka
mąki pszennej3
żółtka100 gramów miękkiego
masła0,5 szklanki
cukru2 łyżki
wiórków kokosowych0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa serowa:1 kg
twarogu półtłustego zmielonego raz, ale na najmniejszych oczkach6 jaj200 gramów
cukru100 gramów stopionego, schłodzonego
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru3 łyżki
wiórków kokosowychbeza:3
białka200 gramów
cukru pudru120 gramów
wiórków kokosowychZ
mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia,
masła,
cukru, wirków,
żółtek zagnieść kruche ciasto.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, dno wylepić
ciastem, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec na złoto, przez około 10 – 15 minut. Ciasto schłodzić.
Twaróg utrzeć dokładnie z
żółtkami,
cukrem oraz tłuszczem.
Potem wsypać mąk ę ziemniaczaną lub budy ń, zmiksować do połączenia składników. Następnie wsypać wiórki i wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą
twarogową.
Ser wyłożyć na podpieczone ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a
potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.Pozostałe 3
białka ubić na sztywno, następnie dosypać
cukier puder, zmiksować całość na
bezę, wsypać wiórki, wymieszać delikatnie łyżką. Nie wyłączając piekarnika otwieramy drzwiczki, sprawnie wykładamy
bezę na gorący sernik, wygładzamy powierzchnię, przełączamy na termoobieg na 160 stopni i podpiekamy
bezę na złoto przez około 20 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

