ßßß Cookit - przepis na sernik mocno kokosowy

sernik mocno kokosowy

nazwa

Wykonanie

Dla kokosomaniaków, polecam :)
Delikatny, puszysty, mega kokosowy :)
ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
3 żółtka
100 gramów miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego zmielonego raz, ale na najmniejszych oczkach
6 jaj
200 gramów cukru
100 gramów stopionego, schłodzonego masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
3 łyżki wiórków kokosowych
beza:
3 białka
200 gramów cukru pudru
120 gramów wiórków kokosowych
Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, masła, cukru, wirków, żółtek zagnieść kruche ciasto.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem, dno wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i podpiec na złoto, przez około 10 – 15 minut. Ciasto schłodzić.
Twaróg utrzeć dokładnie z żółtkami, cukrem oraz tłuszczem. Potem wsypać mąk ę ziemniaczaną lub budy ń, zmiksować do połączenia składników. Następnie wsypać wiórki i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą twarogową. Ser wyłożyć na podpieczone ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 minut, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut.
Pozostałe 3 białka ubić na sztywno, następnie dosypać cukier puder, zmiksować całość na bezę, wsypać wiórki, wymieszać delikatnie łyżką. Nie wyłączając piekarnika otwieramy drzwiczki, sprawnie wykładamy bezę na gorący sernik, wygładzamy powierzchnię, przełączamy na termoobieg na 160 stopni i podpiekamy bezę na złoto przez około 20 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/sernik-mocno-kokosowy.html