Wykonanie
Babeczka jest naprawdę godna polecenia, wilgotna, nie za słodka, bardzo
kakaowa, pyszna.Zawinięta na noc w folię aluminiową na drugi dzień będzie nawet jeszcze lepsza, bardzo polecam !3 szklanki
mąki pszennej tortowej1 szklanka
oleju1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka3
jaja3 kopiaste łyżki
kakao0,5 słoiczka ulubionego
dżemu (dałam
agrestowy, mogą tez być
powidła śliwkowe)2 łyżeczki
sody ( z maleńka górką)parę kropel ulubionego
oleju zapachowego, np
arakowego,
waniliowego lub
rumowegopolewa czekoladowa z podwójnej porcjidowolna dekoracja
Jaja całe ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy składniki płynne, czyli
olej,
mleko,
dżem, stopniowo wsypujemy
mąkę wymieszaną z
sodą,
kakao, miksujemy wszystko na gładką masę. Foremkę babkową z kominem o średnicy 28 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy
kaszą manną lub
bułką tarta, wlewamy ciasto, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy polewą lub posypujemy
cukrem pudrem.

