ßßß Cookit - przepis na wilgotna babka murzynkowa

wilgotna babka murzynkowa

nazwa

Wykonanie

Babeczka jest naprawdę godna polecenia, wilgotna, nie za słodka, bardzo kakaowa, pyszna.
Zawinięta na noc w folię aluminiową na drugi dzień będzie nawet jeszcze lepsza, bardzo polecam !
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 jaja
3 kopiaste łyżki kakao
0,5 słoiczka ulubionego dżemu (dałam agrestowy, mogą tez być powidła śliwkowe)
2 łyżeczki sody ( z maleńka górką)
parę kropel ulubionego oleju zapachowego, np arakowego, waniliowego lub rumowego
polewa czekoladowa z podwójnej porcji
dowolna dekoracja
Jaja całe ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wlewamy składniki płynne, czyli olej, mleko, dżem, stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao, miksujemy wszystko na gładką masę. Foremkę babkową z kominem o średnicy 28 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy kaszą manną lub bułką tarta, wlewamy ciasto, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/04/wilgotna-babka-murzynkowa.html