Wykonanie
Dzisiaj wspólnie z blogerami zamykamy akcję 100lat z Lucy Maud (w kuchni). Cytat który był dla nas natchnieniem:"Czy nie sądzi pani, że mogłybyśmy zrobić jutro
kurczaka na obiad? Aby trochę to uczcić, że tak
powiem. A mały Jim dostanie na śniadanie swoje ulubione muffiny." (L.M. Montgomery Ania ze Złotego Brzegu)Jakie muffiny dostanie Jim na śniadanie? Myślę, że takie z
dżemem :) Skorzystałam z przepisu Nigelli Lawson, więc dołączam też do akcji Słodkości Nigelli .Jakie muffiny zaproponowaliby Jimowi inni blogerzy? Sprawdźcie u:
Maggie , Shinju, Peli, Dobromiły,
Gin, Pluskotki, Emmy, Michała, Ani, Panny Malwinny .1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej, przesianej1 i 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka8 łyżek
oleju1
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego10 łyżeczek
dżemuNagrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać razem mokre składniki (
mleko,
olej,
jajko, ekstrakt
waniliowy). Osobno wymieszać
mąkę, proszek,
cukier. Połączyć składniki suche z mokrymi. Do foremek do muffin nakładamy ciasto do 1/3 wysokości, na to kładziemy po łyżeczce
dżemu, przykrywamy
ciastem do 3/4 wysokości foremki. Piec ok. 20 minut
Smacznego!