Wykonanie
poniedziałek, 6 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Muffinki bez
jajek i
mlekaMuffinki dla alergików lub wegan. Delikatne i puszyste. Z dodatkiem
dżemu lub
konfitury. Przepis najprostszy z możliwych, nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczą dwie miski, szklanka i łyżkaSkładniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 szklanki
oleju roślinnego1 łyżka
octu lub
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka zimnej
wody3 pełne łyżki
powideł śliwkowych lub
dżemu np.
wiśniowego,
pomarańczowego itp.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.W misce mieszamy suche składniki:
mąkę,
cukier,
kakao i
sodę. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki:
olej,
ocet, ekstrakt
waniliowy,
wodę oraz powidła. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.Nakładamy ciasto do foremek na muffinki do 1/3 wysokości (powinno wyjść 12 sztuk). Pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego!