ßßß Cookit - przepis na Muffinki bez jajek i mleka

Muffinki bez jajek i mleka

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 6 Czerwiec 2016, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Muffinki bez jajek i mleka
Muffinki dla alergików lub wegan. Delikatne i puszyste. Z dodatkiem dżemu lub konfitury. Przepis najprostszy z możliwych, nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczą dwie miski, szklanka i łyżka
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka zimnej wody
3 pełne łyżki powideł śliwkowych lub dżemu np. wiśniowego, pomarańczowego itp.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki: olej, ocet, ekstrakt waniliowy, wodę oraz powidła. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.
Nakładamy ciasto do foremek na muffinki do 1/3 wysokości (powinno wyjść 12 sztuk). Pieczemy przez 20-25 minut. Smacznego!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/muffinki-przepisy/muffinki-bez-jajek-i-mleka