Wykonanie
Pyszne i szybkie ciacho, wg nas to bardzo
trafne połączenie smakowe, inspiracja pochodzi stąd, jednakże trochę pokombinowałam :) Bardzo podoba mi się w nim ta kokosowa fala :)))Z ciasta zostają nam 3
żółtka, proponuję zrobić z nich pyszne i pachnące
cynamonki .

250 gramów
margaryny1 szklanka
cukru1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego
kakao2 - 3 łyżki
rumu (opcjonalnie)4 łyżki
wody4
jaja1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowejmasa kokosowa:3
białka1/3 szklanki
cukru150 gramów
wiórków kokosowychpolewa czekoladowawiórki do posypania ciasta ( około 1 , 5 garści)W rondlu rozpuszczamy tłuszcz z
cukrem i
kakao, podgrzewamy do połączenia składników, wyłączamy gaz i dodajemy
wodę, schładzamy, dodajemy
alkohol.Następnie do przestudzonej masy dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
jaja, miksujemy wszystko na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier, miksujemy chwilkę, następnie wsypujemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką.Tortownicę o średnicę 22 - 24 cm lub kwadratową blaszkę o
boku 24 cm smarujemy dokładnie tłuszczem, posypujemy
kaszą manną lub
bułką tartą. Na spód wylewamy połowę ciasta ciemnego, następnie wykładamy delikatnie masę
kokosową, zalewamy ją drugą częścią ciemnego ciasta murzynkowego.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra - dół), wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.Po schłodzeniu polewamy polewą i posypujemy wiórkami.
