Wykonanie
Opublikowano 2 kwietnia 2013, autor: M.WitamPo długiej przerwie spowodowanej borykaniem się z zimową sesją i mnóstwem roboty papierkowej wracam z nowymi kulinarnymi pomysłamiA dziś- przepysznie
kakaowy murzynek idealny na osłodę BARDZO zimnej wiosny. Enjoy!
Czas przygotowania: 30 min + 1 godz. pieczeniaSkładniki :1 kostka
margaryny do pieczenia (używam „Kasi”)2 szkl.
cukru1/2 szkl.
wody3 łyżki ciemnego
kakao2 szkl.
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia4
jajka (żółtka+piana z
białek)1/2 łyżeczki
aromatu pomarańczowegoPrzygotowanie :
Margarynę z
cukrem,
wodą i
kakao należy zagotować i odlać pół szklanki (na polewę ;)). Masę ostudzić i dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i 4
żółtka. Wszystko dokładnie zmiksować z dodatkiem
aromatu pomarańczowego (najlepiej ze wszystkich aromatów komponuje się ze smakiem
kakao). Dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać, tak, by masa pozostała puszysta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. i piec przez ok. godzinę. Po ostudzeniu gotowego ciasta, na wierzchu rozsmarować polewę.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →