Wykonanie
Błyskawiczne do zrobienia, tanie i wydajne, przy tym pyszne, posmakują każdemu :) Podane z surówką i ulubionym sosem, np
pomidorowym lub
pieczarkowym stworzą bardzo smakowity obiad.
350 gramów
mielonego mięsa (dobrze sprawdzi się
wieprzowina lub np
mięsko indycze)150 gramów ugotowanego
ryżu (podana masa jest masą suchego
ryżu)1
jajo2 zmiażdżone ząbki
czosnkusól,
pieprz,
ostra paprykaewentualnie ulubione
ziołasiekana zielona
pietruszkasos pomidorowy lub inny
bułka tarta do obtaczania kotletów
Mięso wyrabiamy z
ryżem,
jajem,
czosnkiem i
przyprawami na jednolitą masę. Formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w
bułce tartej, smażymy na złoto na
oleju.Z tej porcji masy wychodzi mi 9 - 10 sztuk.