Wykonanie
Wyborna, bo z dużą ilością wędzonki i
kiełbaski, niezwykle sycąca i rozgrzewająca :)

8 średnich
ziemniaków2 garście
mrożonki włoszczyzny krojonej w paskiokoło 1,2 litra
bulionu drobiowego (może być z kostki)150 gramów
boczku wędzonego200 gramów
kiełbasy (dałam wiejską)
sól (oszczędnie)
pieprzmajeranek (dałam 1 płaską łyżeczkę)szczypta
gałki muszkatałowejsiekana zielona
pietruszkaZiemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Boczek kroimy na paseczki, podsmażamy z dodatkiem niewielkiej ilości
oleju (jeśli jest chudy) w rondlu, następnie sam
boczek bez tłuszczu wykładamy na talerzyk.Do tego samego rondla wsypujemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i
włoszczyznę (może być zamrożona), podsmażamy wszystko mieszając około 8 - 10 minut. Warzywa zalewamy wrzącym
bulionem, dodajemy
boczek, gałkę, trochę
soli (ze względu na wędzonkę) i
pieprz, gotujemy wszystko do miękkości warzyw.
Kiełbasę kroimy, podsmażamy na patelni, przekładamy do garnka z zupą, dodajemy
majeranek, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i gotowe.Na talerzach posypujemy siekaną zieloną
pietruszką.
