Wykonanie
Przepyszne, delikatne, moje ulubione (zaraz po
twarogowych).
przepis pochodzi stąd z moimi modyfikacjami0,5 szklanki
kaszy manny (do gotowania, absolutnie nie błyskawiczna)2 szklanki
mleka1 łyżka
cukru z
wanilią lub
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
jajo3 kopiaste łyżki
mąki100 - 120 gram
twarogu półtłustegoulubione dodatki1 szklankę
mleka zagotować z
cukrem waniliowym, w drugiej dokładnie wymieszać
kaszę, ugotować na gęsto, schłodzić.
Jajo ubić na piankę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.Do przestudzonej
kaszy dodać
jajo, zmiksować,
potem dodać pognieciony
twaróg i ucierać blenderem, następnie po 1 łyżce wsypywać
mąkę i stopniowo ucierać wszystko tak, by powstała jednolita masa (będzie gęsta i tak ma być :)Przygotować sobie miseczkę z gorącą
wodą, będzie nam potrzebna do zamaczania łyżki przed zanurzeniem w cieście.Zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nakładać na rozgrzany
olej niewielkie porcje ciasta (z 1 łyżki), smażyć na rumiano, odsączać na ręczniku i podawać z ulubionymi dodatkami ( u mnie
brzoskwinie w
waniliowym syropie i
bita śmietana).