ßßß
przepis pochodzi stąd z moimi modyfikacjami0,5 szklanki kaszy manny (do gotowania, absolutnie nie błyskawiczna)2 szklanki mleka1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajo3 kopiaste łyżki mąki100 - 120 gram twarogu półtłustegoulubione dodatki1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym, w drugiej dokładnie wymieszać kaszę, ugotować na gęsto, schłodzić.Jajo ubić na piankę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Do przestudzonej kaszy dodać jajo, zmiksować, potem dodać pognieciony twaróg i ucierać blenderem, następnie po 1 łyżce wsypywać mąkę i stopniowo ucierać wszystko tak, by powstała jednolita masa (będzie gęsta i tak ma być :)Przygotować sobie miseczkę z gorącą wodą, będzie nam potrzebna do zamaczania łyżki przed zanurzeniem w cieście.Zamoczoną w gorącej wodzie łyżką nakładać na rozgrzany olej niewielkie porcje ciasta (z 1 łyżki), smażyć na rumiano, odsączać na ręczniku i podawać z ulubionymi dodatkami ( u mnie brzoskwinie w waniliowym syropie i bita śmietana).