Wykonanie
Danie w stylu ekonomia na talerzu, możemy jako dodatki do farszu dodać to, co aktualnie mamy w lodówce lub zamrażarce, np ja dałam
paprykę, możemy dać ugotowane al dente dowolne warzywka,
boczek,
suszone grzybki itd, zalewa zapewnia farszowi delikatność, wilgotność, zwłaszcza, kiedy użyjemy np.
filetów drobiowych czyli chudego
mięska, ja dałam do naleśników ugotowane udka, przez co powstały mi dwa produkty, bo z esencjonalnego
wywaru na jutro ugotuję jakąś sympatyczną zupkę :)Danie podałam razem z surówką z
czerwonej kapustyPrzepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj.

naleśniki 6 sztukfarsz:około 300 - 350 gram
mięsa drobiowego (może być pieczone, gotowane)0,5 strąka
papryki (akurat miałam w lodówce)1 duża lub dwie
cebuleząbek
czosnku (opcjonalnie)150 gram
pieczareksól,
pieprz, słodka i
ostra paprykazalewa:0,5 szklanki
śmietanki słodkiej 18 lub 12%1
jajosól,
pieprz, ostra lub
słodka papryka100 gram grubo
startego sera żółtego
Mięsko zmielić w maszynce lub drobniutko posiekać.
Paprykę przesmażyć krótko z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem (opcjonalnie), zdjąć na talerz (bez tłuszczu). Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone na małe kawałki
pieczarki, pod koniec dorzucić posiekaną
cebulę, smażyć razem do zeszklenia
cebuli. Do
pieczarek i
cebuli na patelnię wrzucić
mięsko i
paprykę, doprawić, przesmażyć do utraty wilgotności (około 5 minut).

Naleśniki posmarować naszym farszem, zwinąć w ruloniki, poukładać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Śmietankę wymieszać dokładnie z
jajem, doprawić. Zwinięte naleśniki zalać zalewą, zapiekać w pierniku nagrzanym do 100 stopni do rozpuszczenia
sera i ścięcia się zalewy. (około 20 minut).

