Wykonanie
Kiedy byłam dzieckiem, szczerze nienawidziłam tej zupy, mój syn teraz też za nią nie przepada, nie robię jej często własnie ze względu na to, podaje go w małych chlebkach, gdyż po pierwsze fajnie to wygląda :), a po drugie odrobinki
chlebka zagęszczają zupkę i sprawiają, że zyskuje bardzo ciekawy smak :)

zakwas na żurek (kupuję żurek śląski w butelce 0 , 5 l)30 dag
wędzonego boczkuokoło 1,2 litra
bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)5 średnich
ziemniaków2 kopiaste łyżki kwaśnej
śmietany 18%ewentualnie
sól,
pieprz biały2 duże szczypty
majerankujaja na twardo, wg upodobań
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju,
Bulion zagotowujemy, dodajemy podsmażony
boczek, pokrojone w kostkę
ziemniaki, gotujemy je do miękkości, następnie wlewamy zakwas(wlewam około 3/4 butelki, wstrząsnąć porządnie przed wlaniem) często mieszamy dopóki się nie zagotuje, kiedy zgęstnieje, dodajemy
przyprawy ( ewentualnie) i roztarty w palcach
majeranek, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy
śmietanę.Na talerzach układamy przekrojone na pół
jaja, wlewamy zupkę i gotowe.
