ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: żurek po mojemu (błyskawiczny)

z cukrem pudrem: żurek po mojemu (błyskawiczny)

nazwa

Wykonanie

Kiedy byłam dzieckiem, szczerze nienawidziłam tej zupy, mój syn teraz też za nią nie przepada, nie robię jej często własnie ze względu na to, podaje go w małych chlebkach, gdyż po pierwsze fajnie to wygląda :), a po drugie odrobinki chlebka zagęszczają zupkę i sprawiają, że zyskuje bardzo ciekawy smak :)
zakwas na żurek (kupuję żurek śląski w butelce 0 , 5 l)
30 dag wędzonego boczku
około 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
5 średnich ziemniaków
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
ewentualnie sól, pieprz biały
2 duże szczypty majeranku
jaja na twardo, wg upodobań
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, Bulion zagotowujemy, dodajemy podsmażony boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy je do miękkości, następnie wlewamy zakwas(wlewam około 3/4 butelki, wstrząsnąć porządnie przed wlaniem) często mieszamy dopóki się nie zagotuje, kiedy zgęstnieje, dodajemy przyprawy ( ewentualnie) i roztarty w palcach majeranek, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę.
Na talerzach układamy przekrojone na pół jaja, wlewamy zupkę i gotowe.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/zurek-po-mojemu-byskawiczny.html