ßßß
zakwas na żurek (kupuję żurek śląski w butelce 0 , 5 l)30 dag wędzonego boczkuokoło 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)5 średnich ziemniaków2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%ewentualnie sól, pieprz biały2 duże szczypty majerankujaja na twardo, wg upodobańBoczek kroimy w paseczki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, Bulion zagotowujemy, dodajemy podsmażony boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy je do miękkości, następnie wlewamy zakwas(wlewam około 3/4 butelki, wstrząsnąć porządnie przed wlaniem) często mieszamy dopóki się nie zagotuje, kiedy zgęstnieje, dodajemy przyprawy ( ewentualnie) i roztarty w palcach majeranek, wyłączamy gaz. Po chwili dodajemy śmietanę.Na talerzach układamy przekrojone na pół jaja, wlewamy zupkę i gotowe.