Wykonanie
Schnippelsuppe to niemiecka zupa jarzynowa pochodząca z Turyngii. Ciężko mówić o jakimś typowym przepisie na nią, podobnie ja u nas trudno wskazać jedyny słuszny przepis na jakąkolwiek zupę. Jak teraz patrzę na zdjęcia to z wyglądu przypomina mi żurek, ale nie ma z nim nic wspólnego.Do zupy możecie dać praktycznie każde warzywo, wszystko zależy od dostępności i sezonowości warzyw. Muszą w niej znaleźć się jednak
kartofle,
skrobia w nich zawarta nada odpowiednią teksturę potrawie, a wbite
jajko nada jej wspaniały smak i lekko
mleczny kolor.
Boczek lub jakaś
kiełbaska są konieczne, bez nich to tylko warzywa w
bulionie ;-)

Składniki:1 mały
por2
marchewki500 g
ziemniaków2 małe
szalotki, posiekane1 l
bulionu wołowego150 g
boczku wędzonego1 łyżeczka suszonego
majeranku1
jajkosól,
biały pieprz - do smaku2 łyżki
masła - do smażeniaWarzywa obrać i pokroić w półplasterki. W głębokim garnku rozgrzać
masło i zeszklić na nim
szalotkę. Dodać warzywa, krótko podsmażyć i zalać
bulionem. Doprawić
majerankiem i wstępnie
solą i
pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną - ok. 15-20 minut.W międzyczasie, na suchej patelni, podsmażyć na rumiano
boczek pokrojony w niedużą kostkę. Po usmażeniu wyjąć go z patelni na papierowy ręcznik, a następnie dodać do gotującej się zupy. Gdy zupa jest gotowa zdjąć ją z palnika i wlać do niej, energicznie mieszając, roztrzepane
jajko.Smacznego :-)