ßßß
Składniki:1 mały por2 marchewki500 g ziemniaków2 małe szalotki, posiekane1 l bulionu wołowego150 g boczku wędzonego1 łyżeczka suszonego majeranku1 jajkosól, biały pieprz - do smaku2 łyżki masła - do smażeniaWarzywa obrać i pokroić w półplasterki. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim szalotkę. Dodać warzywa, krótko podsmażyć i zalać bulionem. Doprawić majerankiem i wstępnie solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną - ok. 15-20 minut.W międzyczasie, na suchej patelni, podsmażyć na rumiano boczek pokrojony w niedużą kostkę. Po usmażeniu wyjąć go z patelni na papierowy ręcznik, a następnie dodać do gotującej się zupy. Gdy zupa jest gotowa zdjąć ją z palnika i wlać do niej, energicznie mieszając, roztrzepane jajko.Smacznego :-)