ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z powidłami śliwkowymi

drożdżówki z powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Małe conieco dla relaksu przy dobrej herbatce :)
Z tej porcji ciasta wyszło mi 12 sztuk.
0,5 kg mąki pszennej +szczypta do podsypania ewentualnego
50 gram stopionego, schłodzonego masła
80 gram cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego
40 gram drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 jajo
około 0,5 słoiczka powideł lub gęstszej marmolady lub dżemu
1 rozkłócone jajo do posmarowania
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawić do "ruszenia".
Mąkę przesiać z cukrami, dodać wyrośnięty rozczyn, jajo, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Odstawić w omączonej misce do podwojenia objętości ( u mnie około 40 minut).
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść (odgazować), wywałkować na grubość około 0,5-0,7 cm, wykrawać prostokąty o wymiarach 12x17 cm, smarować pośrodku powidłem lub dżemem, zwijać wzdłuż dłuższego boku.
Przekrawać wzdłuż, zostawiając około 1 cm nierozciętego miejsca na górze i zaplatać ze sobą naprzemiennie jak warkoczyk, pamiętajmy o dokładnym sklejeniu ze sobą końcówek naszej serpentynki
Zaplecione drożdżówki układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajem.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/drozdzowki-z-powidami-sliwkowymi.html