Wykonanie
Wiem, że tęsknicie za moimi recenzjami. Obiecuję, wkrótce do nich
wrócę. Na razie wygodniej mi gotować w domu bo przyznam, że nie lubię marznąć. Ledwo co zbieram się na treningi a co dopiero na szlajanie po knajpach ;)Ostatnio zrobiłam gołąbki. Nie wiem co mnie naszło, przyznam, że był to mój pierwszy raz ale przepis jest Mamy więc nie mogło nie wyjść.

Składniki:- 1 kg
mięsa wieprzowego najlepiej
łopatki lub karczku- 2 szklanki
ryżu- 1 średniej wielkości
biała kapusta- 1
czosnek- 1
cebula-
sól,
pieprz-
przyprawa do gołąbków Appetita- 2 szklanki
wody do gotowania gołąbków z
kostką rosołowąPrzygotowanie:
Mięso i
czosnek mielę przez maszynkę. Jeżeli kupujecie już zmielone to połączyć ze sobą, posolić, dodać Appetitę, ugotowany
ryż i popieprzyć.
Cebulę kroję na drobną kostkę i przysmażam na
maśle, dodaję do
mięsa. Ma być wyraziste w smaku.Na wrzącą
wodę wrzucam
kapustę. Co jakiś czas wyjmuje
kapustę, odrywam listki i znowu wkładam do
wody.
Mięso układam na listki zawijam na
spod garnka, w którym
będę je gotować. Zalewam dwoma szklankami
wody z
kostką rosołową i gotuję około godziny - aż będą miękkie. Dno garnka wyścielam wcześniej kilkoma listkami
kapusty żeby gołąbki nie przywarły podczas gotowania.
Sos pomidorowy:Do blendera wrzucam: 4
pomidory, 2 ząbki
czosnku, garść
bazylii,
sól,
pieprz, 3 łyżki
cukru. Odpalam na maksa i miksuje tak długo, aż
zrobi się gładka masa. Przekładam do rondelka, dodaję
śmietany - tak 3 łyżki,
wodę z pod gołąbków i 3 łyżki
mąki. Gotuję aż sosik
zrobi się gęsty. Jeżeli trzeba dodać
soli to dodaję. Na koniec wrzucam jeszcze kilka większych kawałków liści
bazylii.
