ßßß
Składniki:- 2 szklanki startej marchewki- 2 jajka- 1 łyżka miodu- 200 g mąki- 3 kieliszki (50 g) oleju lub oliwy z oliwek- garść posiekanych orzechów włoskich marki Helio- 1 łyżeczka cynamonu mielonego marki Emix- 1 łyżeczka sody- szczypta soli- kilka kropel aromatu rumowego marki EmixPrzygotowanie:Marchewkę trę na drobnych oczkach. Jajka ubijam aż powstanie puszysta masa. Dodaję do nich miód, olej delikatnie mieszając i startą na drobnych oczkach marchewkę. Następnie przesiewam mąkę, cynamon, sól i sodę. Mieszam delikatnie łyżką. Na koniec dodaję orzechy i kilka rumowych kropel. Piekę w tortownicy o średnicy 20 cm w 160 stopniach przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto już wystygnie posypuję cukrem pudrem. Smacznego!