ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Wykonanie

Kolejne, świetne ciasto na Święta. Pysznie korzenne, pachnie cynamonem, wilgotne i zdrowsze bo z dodatkiem marchewki. Akurat ciasto marchewkowe ma to do siebie, że warzywo nadaje mu korzennego posmaku, jest wyczuwalne w przeciwieństwie do buraków w moim czekoladowym cieście . Aczkolwiek jeżeli od razu nie zakomunikujecie tego, że w cieście jest marchewka, trudno będzie się w pierwszej chwili zorientować.
Składniki:
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 200 g mąki
- 3 kieliszki (50 g) oleju lub oliwy z oliwek
- garść posiekanych orzechów włoskich marki Helio
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego marki Emix
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu rumowego marki Emix
Przygotowanie:
Marchewkę trę na drobnych oczkach. Jajka ubijam aż powstanie puszysta masa. Dodaję do nich miód, olej delikatnie mieszając i startą na drobnych oczkach marchewkę. Następnie przesiewam mąkę, cynamon, sól i sodę. Mieszam delikatnie łyżką. Na koniec dodaję orzechy i kilka rumowych kropel. Piekę w tortownicy o średnicy 20 cm w 160 stopniach przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto już wystygnie posypuję cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/12/ciasto-marchewkowe_20.html