Wykonanie
Kolejne, świetne ciasto na Święta. Pysznie korzenne, pachnie
cynamonem, wilgotne i zdrowsze bo z dodatkiem
marchewki. Akurat ciasto
marchewkowe ma to do siebie, że warzywo nadaje mu korzennego posmaku, jest wyczuwalne w przeciwieństwie do
buraków w moim
czekoladowym cieście . Aczkolwiek jeżeli od razu nie zakomunikujecie tego, że w cieście jest
marchewka, trudno będzie się w pierwszej chwili zorientować.

Składniki:- 2 szklanki startej
marchewki- 2
jajka- 1 łyżka
miodu- 200 g
mąki- 3 kieliszki (50 g)
oleju lub
oliwy z oliwek- garść posiekanych
orzechów włoskich marki Helio- 1 łyżeczka
cynamonu mielonego
marki Emix- 1 łyżeczka
sody- szczypta
soli- kilka kropel
aromatu rumowego marki EmixPrzygotowanie:
Marchewkę trę na drobnych oczkach.
Jajka ubijam aż powstanie puszysta masa. Dodaję do nich
miód,
olej delikatnie mieszając i startą na drobnych oczkach
marchewkę. Następnie przesiewam
mąkę,
cynamon,
sól i
sodę. Mieszam delikatnie łyżką. Na koniec dodaję
orzechy i kilka
rumowych kropel. Piekę w tortownicy o średnicy 20 cm w 160 stopniach przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto już wystygnie posypuję
cukrem pudrem. Smacznego!