Wykonanie
Wiem, brzmi dziwnie. Możecie się śmiać, że
pistacje z promki w Lidlu ale prawda jest taka, że nadały temu daniu fajny charakter i zaskoczyły konsumujących. Nie bardziej zresztą niż
ryż. "Basmati" oznacza pachnący
ryż, który do tego jest sypki i lekki. Uprawiany u podnóża Himalajów, gdzie tamtejsze żyzne gleby i specyficzny mikroklimat sprawiają, że
ryż nabiera niepowtarzalnego, subtelnego aromatu. Ma długie, smukłe, śnieżnobiałe ziarna, które podczas gotowania jeszcze bardziej się wydłużają. Danie warte uwagi, zwłaszcza, że robi się go szybko.Składniki:- 2
piersi z kurczaka- 2 garści
pistacji- 1
czerwona cebula-
ryż Basmati Britta-
papryczka chili- 2 ząbki
czosnku-
oliwa z oliwek-
przecier pomidorowy Podravka-
przyprawa do dań chińskich AppetitaPrzygotowanie:Piersi kroję w kostkę, przyprawiam Appetita i wrzucam na
oliwę. Na drugą patelnię wrzucam pokrojoną w
pióra cebulę i
masło, czekam aż się zeszkli. Dodaję
chili,
czosnek i
pistacje, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. Wlewam sos i przyprawiam go do smaku
solą i
pieprzem. Na samym końcu dodaję podsmażonego
kurczaka i duszę około 20 minut - tyle co gotuje się
ryż, aby przeszedł
smakami i aromatami sosu. Podaję go z
ryżem.

