Wykonanie
Co za miły dzień!! Monia B zrobiła mi niespodziankę i przyjechała mnie odwiedzić! Wariatka wstała o 4 rano żeby dotrzeć ze znajomym z Warszawy do Krakowa! Goście na
drogę dostali tartę z
białą czekoladą bo oczywiście przez kilka godzin nie mogłyśmy się nagadać i kompletnie zapomniałam, że mam ją w lodówce!! Taka ze mnie gospodyni. A teraz zabieram się za obiad.

Kulinarne Inspiracje Kamis, są fajne ponieważ inspirują do używania
mięs, które rzadko pojawiają się na moim talerzu. Na przykład
wołowina. W Wikipedi czytamy, że jest to najważniejsze z
mięs w kuchni europejskiej i amerykańskiej. Marzy mi się Kobe, która jest najdroższa na świecie - podobno dlatego, że pochodzi z krów specjalnie masowanych - kiedyś jej spróbuje. Dziś będzie
wołowina na ostro duszona w
ciemnym piwie.
Wołowina i
piwo bardzo się lubią a ja lubię jedno i drugie. To co? Zaczynamy?Składniki:- 0,5 kg
wołowiny bez kości- 0, 25 kg
boczku-
przyprawy Kamis Kulinarne Inspiracje - Pikantna
wołowina w
winie (przepis, który podaje Kamis znajdziecie tutaj: http://www.kamis.pl/Świat-Kamis/Kulinarne-Inspiracje-Pikantna-wolowina-w-winie.aspx ja postanowiłam przygotować swoją inspiracje z wykorzystaniem tych przypraw- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 puszka
ciemnego piwa Guinness- 1
papryka- 1
pomidor-
oliwa z oliwek BertolliPrzygotowanie:
Cebulę,
boczek i
wołowinę kroję w kostkę.
Boczek i
cebulę wrzucam do garnka i przysmażam na
oliwie z oliwek. Dodaję dwa ząbki
czosnku ale całe i dorzucam
wołowinę, smażę przez chwilę. Zalewam
piwem i gotuję przez 1,5 godziny. Można też dolać
wody jeżeli
piwo w całości nie zakryło
mięsa. Na 1/2 przed końcem gotowania dodaję wszystkie
przyprawy, pokrojoną w paski
paprykę oraz
pomidora. Taką
wołowinę można podać z
pieczywem,
kaszą,
ryżem,
makaronem... na co macie ochotę.




