ßßß
Kulinarne Inspiracje Kamis, są fajne ponieważ inspirują do używania mięs, które rzadko pojawiają się na moim talerzu. Na przykład wołowina. W Wikipedi czytamy, że jest to najważniejsze z mięs w kuchni europejskiej i amerykańskiej. Marzy mi się Kobe, która jest najdroższa na świecie - podobno dlatego, że pochodzi z krów specjalnie masowanych - kiedyś jej spróbuje. Dziś będzie wołowina na ostro duszona w ciemnym piwie. Wołowina i piwo bardzo się lubią a ja lubię jedno i drugie. To co? Zaczynamy?Składniki:- 0,5 kg wołowiny bez kości- 0, 25 kg boczku- przyprawy Kamis Kulinarne Inspiracje - Pikantna wołowina w winie (przepis, który podaje Kamis znajdziecie tutaj: http://www.kamis.pl/Świat-Kamis/Kulinarne-Inspiracje-Pikantna-wolowina-w-winie.aspx ja postanowiłam przygotować swoją inspiracje z wykorzystaniem tych przypraw- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 puszka ciemnego piwa Guinness- 1 papryka- 1 pomidor- oliwa z oliwek BertolliPrzygotowanie:Cebulę, boczek i wołowinę kroję w kostkę. Boczek i cebulę wrzucam do garnka i przysmażam na oliwie z oliwek. Dodaję dwa ząbki czosnku ale całe i dorzucam wołowinę, smażę przez chwilę. Zalewam piwem i gotuję przez 1,5 godziny. Można też dolać wody jeżeli piwo w całości nie zakryło mięsa. Na 1/2 przed końcem gotowania dodaję wszystkie przyprawy, pokrojoną w paski paprykę oraz pomidora. Taką wołowinę można podać z pieczywem, kaszą, ryżem, makaronem... na co macie ochotę.



