Wykonanie

2 szkl
mąki2 szkl
mleka2
jajka1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli20 g
drożdżyolej do smażenia2
jabłka lub inne
owoce (
jagody,
banany) czy też ulubiona
konfitura dla chętnych
cukier puder do posypania (jeżeli mamy w cieście
jabłka, warto
cukier puder wymieszać z łyżeczką
cynamonu)Podgrzewamy
mleko do 37 stopni, dodajemy
cukier i
drożdże- mieszamy i czekamy aż zaczną rosnąć. Gdy zwiększą swoja objętość, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto ma
mieć konsystencje gęstej
śmietany- lekko lejące się, nie może być twarde. Teraz odstawiamy aż podwoi swoją objętość. Nakładamy łyżką stołową i smażymy na mocno rozgrzanym
oleju z obu stron. Uwaga! Placki lubią pić
olej, dlatego ostrożnie z jego dozowaniem:) Kiedy przewracamy na drugą stronę? Gdy dostrzeżemy, że ciasto ścina się na wierzchu:) Nie przesadzać z ogniem, bo racuchy się spalą a w środku nadal będą niewypieczone.rady:Warto poeksperymentować z tłuszczem, na którym będziemy smażyć, bowiem każdy
olej będzie nadawał inny smak racuchom. Ja dziś spróbowałam 3 wersji:
oleju kujawskiego,
oliwy tłoczonej na zimno i
oleju kokosowego. Na tym ostatnim wyszły najpyszniejsze. Niestety jego cena nie jest niska:(Jeżeli ktoś obawia się tłuszczu...warto wyjmować racuszki bezpośrednio na ręczniczek wchłaniający tłuszcz. Na rynku dostępne są papierowe firmy FOXY- Cartapagilla. Specjalne ręczniczki do żywności