Wykonanie

W myśl tradycji jutrzejszego święta i w zgodzie z przysłowiem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina..." proponuję pierś z gęsi marynowaną i okrytą listkami
szałwii, pieczoną na
polskich jabłkach i
żurawinie. Pyszne i soczyste jabłuszka skierniewickiej odmiany Alwa o winnosłodkim smaku oraz kąpiel w Cydrze Miłosławskim pomogły wyczarować wykwintny świąteczny obiad. Kruchą i mięciutką gęsią pierś podałam z kluskami śląskimi. Na Węgrzech dni św. Marcina obchodzone są 8 i 9 listopada, więc bardzo nie zgrzeszyłam serwując danie już wczoraj :) Nasze
kubki smakowe doznały trzęsienia ziemi, więc pewnie jeszcze do jutra nie ochłonę zwłaszcza, że inne gęsie przysmaki zamierzam degustować na "Święcie gęsi na Krajnie” w Minikowie .




Składniki:pierś z
młodej gęsi owsianej (ze skórą) (waga z kością ok. 1-1,2 kg)2 duże
jabłka (odmiany Alwa o winnosłodkim smaku)1 szklanka Cydru Miłosławskiego
Jabłkowegoduża garść
suszonej żurawiny1 pęczek świeżej
szałwiisólMarynata:2-3 ząbki
czosnku3-4 łyżki
oleju1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
rozmaryny1 łyżka
tymianku1 łyżka
gałki muszkatołowej1 łyżka
czerwonego pieprzu (w ziarenkach)
Czerwony pieprz ucieramy w moździerzu, dodajemy
przyprawy,
czosnek wyciskamy przez praskę lub siekamy, łączymy wszystko z
olejem i mieszamy.Pierś z gęsi myjemy i osuszamy. Skórę należy ponacinać.
Mięso solimy z obu stron, nacieramy marynatą i okładami listkami
szałwii. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pierś obsmażamy na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Patelnię deglasujemy odrobiną cydru.
Jabłka obrane ze skórki kroimy w "księżyce" i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na
jabłka wykładamy pierś, obsypujemy dookoła
żurawiną i zalewamy resztą cydru. Pieczemy pod przykryciem przez dwie godziny - pierwsze 1,5 godziny w 180 ° C, a ostatnie pół godziny w 160 ° C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu
mięso podlewamy wytopionym tłuszczem.P.S. Wytopiony tłuszcz przelejcie do słoiczka i schowajcie do lodówki, tłuszcz z gęsi jest wspaniały :) a przy tym bardzo zdrowy, posłuży Wam do smażenia.



