Wykonanie

Te bułeczki skradły nam
serca, zarówno zapachem, jaki roznosi się po domu podczas pieczenia, jak i ich cudownym smakiem. Przepis sprawdzony, bo od Liski, a ona jest mistrzynią, jeśli chodzi o
pieczywo :)W ostatnim tygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam.Autorka użyła
mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :)P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy
keczup :)


Składniki:250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej,250 g
mąki pszennej typ 550,7 g
drożdży instant,300 ml
wody,1 łyżeczka
soli,1 łyżka
masła,1 łyżka
miodu,1 łyżeczka
anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik)Dodatkowo:Ziarna do posypania bułeczek:
słonecznik,
siemię lniane,
dynia.Smarowanie bułeczek:1
jajko wymieszać z 1 łyżeczką
śmietany.
Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 9 równych części. Bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie smarujemy bułeczki
jajkiem wymieszanym z
śmietaną i posypujemy ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 ° C i pieczemy 15-17 minut. Studzimy na kratce.Przepis zgłoszony do akcji "Na zakwasie i na drożdżach"


