Wykonanie

Kto lubi naleśniki ręka do góry:) Nasza rodzinka jest "naleśnikożercza" :) A takie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych
owoców, skąpane
miodem, wprost ubóstwiamy :)Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :)




Składniki na ciasto:250 ml
mleka 3,2%,250 ml
wody,30 dag
mąki pszennej (typ 500),1
jajko,szczypta
soli,
olej rzepakowy do smażenia.Dodatkowo:
owoce:
borówki,
maliny,
jogurt naturalny,
miód,
masło do ponownego smażenia naleśników.
Mąkę przesiać, dodać
mleko,
wodę,
jajko, szczyptę
soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec na rozgrzanej patelni. Ja do każdego naleśnika dodaję ok. 1/2 łyżeczki
oleju. Z tej porcji wychodzi 12 sztuk naleśników.Składniki na masę
serową:30 dag
twarogu,4 łyżki
jogurtu gęstego,4 łyżki
cukru pudru,Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę.Każdego naleśnika smarujemy masą
serową i składamy na 2 części. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżkę
masła. Na patelni układamy cztery naleśniki i smażymy z obu stron. Podajemy z
owocami, polane
jogurtem i
miodem.



