Wykonanie

Przepis ten znalazłam na Moje wypieki i oczywiście się nie zawiodłam :)Wprowadziłam drobną modyfikację i bułeczki były raz dwa gotowe...Zniknęły jeszcze szybciej :) Tak jak
truskawki, które już definitywnie zniknęły z ogródka :(Zostały za to
poziomki, a już pojawiają się
maliny, dojrzewają
porzeczki,
agrest i wiele innych
owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :)Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z
poziomkami :)PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję, że jej i Was nie zawiodę - pozdrowienia dla Pani Agaty :)


Składniki na
ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennej (typ 550),200 ml ciepłego
mleka,50 ml
jogurtu naturalnego,60 g roztopionego
masła,12 g
drożdży instant,2
jajka,1/2 łyżeczki
soli,3 łyżki
cukru (myślę że można dodać więcej),1
jajko rozbełtane z łyżką
mleka do posmarowania bułeczek.Składniki na masę
serową:200 g
twarogu,4 łyżki
śmietanki 30%,1
jajko,60 g
białej czekolady ,35 dag poziomek,Dodatkowo:
cukier puder.

Suche
drożdże wymieszać z przesianą
mąką oraz dodać pozostałe składniki i wymieszać na koniec dodać stopniowo roztopione
masło i dokładnie wyrobić (ok.10 minut). Ciasto przełożyć do miski oprószonej
mąką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy 11-12 równych bułeczek układając w dość dużych odstępach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. W
między czasie można wykonać nadzienie.
Twaróg miksujemy ze
śmietanką na gładką masę. Dodać jedno
jajko oraz roztopioną
czekoladę w kąpieli
wodnej (lekko przestudzonej). Wszystko dokładnie wymieszać.Po 30 minutach bułeczki urosną :) następnie szklanką (z niezbyt szerokim dnem) w każdej bułeczce robimy wgłębienie - należy dociskać aż do samej blachy. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz (1,5 łyżki do każdej bułeczki) oraz po ok. 10 poziomek. (nie więcej bo farsz wypłynie). Na koniec bułeczki smarujemy
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 ° C na 25 minut. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce i na ciepłe bułeczki wyłożyć resztę poziomek. Oprószyć
cukrem pudrem.


