Wykonanie

...prawie meksykańska, bo to w
sumie moja wariacja wokół pasty, która z meksykańskiej kuchni się wywodzi, ale skoro zabrakło świeżej
papryczki chili, to na meksykańską prawdziwa przyjdzie jeszcze
pora :)Składniki:
czerwona fasola (z puszki),1 średnia
cebula (najlepiej czerwona albo dwie małe
szalotki),2 ząbki
czosnku (niekoniecznie jakieś giganty,drobny
szczypior (połowa pęczku),
sól,
pieprz,
papryka ostra,
majeranek (do smaku wg uznania),kilka listków świeżego
rozmarynu (zerwane z gałązki),liofilizowane paseczki
papryczki chili,odrobina
soku z cytryny do smaku,2 łyżeczki
majonezu,1 łyżeczka
miodu,
Czerwoną fasolę odsączamy,
cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a
czosnek wyciskamy przez praskę lub miażdżymy i siekamy. Świeże listki
rozmarynu,
szczypior i
płatki papryczki chili siekamy możliwie drobno. Dodajemy wszystkie
przyprawy,
majonez i
sok z cytryny i wszystko blenderujemy. Na końcu próbujemy i doprawiamy do smaku - ja w tym momencie dodałam jeszcze łyżeczkę
miodu.
