Wykonanie
Przepis generalnie jest zawsze jeden i ten sam :) drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem, przyprawić świeżymi lub suszonymi
ziołami, można popieprzyć świeżo zmielonym
pieprzem i najczęściej najlepiej nie solić.Nie zawsze blenderowanie jest dobrym wyborem. W przypadku świeżych warzyw, jak np.:
papryka, nie polecam, natomiast w przypadku
suszonych pomidorów z
oliwy jest to wręcz wskazane. Wszelkie kupne pasty z konserwantami mogą się schować, bo zamiast mini pudełeczka z 80. gramami produktu różnych znanych producentów, lepiej
mieć w domu znacznie więcej czegoś bez chemii, a przyrządzonego samodzielnie, za każdym razem z innym zestawem przypraw - czyli na 100 sposobów i na każdą
porę roku polecam pasty kanapkowe :)
Pasta jajeczna z
suszonymi pomidoramiSkładniki:2
jaja (ugotowane na twardo),70 gram
suszonych pomidorów (odsączonych z
oliwy),łyżka
majonezu,łyżka
jogurtu typu greckiego,mały ząbek
czosnku,suszony
tymianek (przyprawić można też np. suszoną
bazylią),świeżo zmielony
pieprz.
Pasta jajeczna z
szynką konserwową i czerwoną
słodką paprykąSkładniki:2
jaja (ugotowane na twardo),150 gram
szynki konserwowej1
słodka papryka (ja dałam praktycznie całą
paprykę odmiany Palermo)łyżka
majonezu,łyżka
jogurtu typu greckiego,mały ząbek
czosnku,suszony
tymianek (przyprawić można też np. suszoną
bazylią),świeżo zmielony
pieprz.Pasta sardynkowaSkładniki:2
jaja (ugotowane na twardo),
sardynki (może to trochę
dziwne, ale to akurat była pasta z pastą
sardynkową,którą mąż przywiózł z Portugalii, ale zazwyczaj
daję sardynki z puszki w
oleju)łyżka
majonezu,łyżka
jogurtu typu greckiego,świeżo zmielony
pieprz.Pasta twarogowa z
suszonymi pomidoramiSkładniki:ok. 100-150 gram
twarogu (tłustego lub chudego, wg uznania),ok. 70 gram
suszonych pomidorów (odsączonych z
oliwy),1-2 łyżki
jogurtu typu greckiego,mały ząbek
czosnku,suszony
tymianek (przyprawić można też np. suszoną
bazylią),świeżo zmielony
pieprz.
Smacznego !