ßßß Cookit - przepis na Stek z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie

Stek z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic gorszego jak wpuścić męża do kuchni. Nie dość, że przyrządzi to, co tylko on sam preferuje, to jeszcze bałagan zostawi . Jest miłośnikiem wołowiny generalnie, więc bywa czasem monotematyczny. Z drugiej strony jednak, choć cierpliwość moja sięgnęła granic, to jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę.
Składniki :
1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób),
8-10 cebulek szalotek,
pół szklanki wina czerwonego wytrawnego - może być ciut więcej, któż to wie ile dał, w końcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :)
oliwa z oliwek do smażenia,
pieprz, sól,
gałązka rozmarynu (koniecznie musi być!)
Kotleciki ziemniaczane:
40-50 dag ziemniaków (mącznych),
2-3 jajka,
1 łyżka cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
gałka muszkatołowa,
pieprz, sól,
Na godzinę przed smażeniem stek(i) wyjmujemy z lodówki, smarujemy oliwą i pieprzymy, ale nie solimy (!). Następnie steki sobie odpoczywają w temperaturze pokojowej, a my przystąpimy do przyrządzenia kotlecików ziemniaczanych, z którymi stek zostanie podany.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w wodzie z solą i odrobiną masła, a po ugotowaniu odparowujemy. Robimy z nich purée - dodajemy 1 jajko oraz 1 lub 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem przez ok. 30 minut do odstania. Po tym czasie z masy ziemniaczanej formujemy małe kotleciki i smażymy obustronnie na oleju.
Steki smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie wraz z obranymi szalotkami. Czas smażenia wg upodobań - z każdej strony po 1-2 minuty (mało wysmażony), 3-4 minuty (średnio wysmażony), 5-6 minut (dobrze wysmażony). Mąż smażył po 4 minuty. Po obsmażeniu stek zdejmujemy z patelni, żeby „odpoczął”. Teraz można przyprawić solą. W tym czasie do szalotek z tłuszczem po smażeniu mięsa dodajemy łyżkę masła oraz wino (resztę wina wypijamy do posiłku albo w oczekiwaniu na posiłek :) i cukier. Gotujemy dopóki szalotki nie staną się miękkie, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie stek wraz z kotlecikami ziemniaczanymi wygrzewa się w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez około 5 minut, najlepiej tuż przed podaniem, a w ostatniej minucie tego wygrzewania na steku kładziemy gałązkę rozmarynu.
Stek przyozdabiamy szalotkami, skrapiamy sosem i podajemy z kotlecikami ziemniaczanymi. Można jeszcze położyć na steku odrobinę masełka ziołowego :) (masełko + suszone ziółka typu tymianek czy bazylia i przyprawy sól, pieprz, ostra papryka, wg uznania).
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/01/stek-z-rostbefu-woowego-z-szalotkami-w.html