ßßß
Świąteczny, wegański wypiek. Mieliśmy w domu akurat nadmiar dojrzałych bananów, więc postanowiłam zrobić chlebek bananowy, a że Święta tuż tuż, więc powstała wersja piernikowa :) By było bardziej świątecznie chlebek można podać z domowymi powidłami śliwkowymi. Pycha!Składniki:4 duże, dojrzałe banany2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej2 szkl mąki orkiszowej razowej0.5-1 szkl mleka roślinnego1/4 szkl oleju z pestek winogron /kokosowego1 łyżka pasty daktylowej (daktyle namoczyłam na noc i zmiksowałam)1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)1 łyżeczka sody oczyszczonejprzyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru, szczypta anyżku gwiazdkowegogarść orzechów włoskich (wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałki)garść żurawiny suszonejdo podania: powidła śliwkowe (użyłam domowych, z tego przepisu), rozpuszczona gorzka czekoladaKaszę wrzuciłam do misy malaksera, zmieliłam. Dodałam podzielone na kawałki banany, zmieliłam. Następnie dodałam mleko roślinne, olej i pastę daktylową.Mąkę wymieszałam z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszałam z mokrymi składnikami. Dodałam orzechy i żurawinę.Ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej mąką formy keksowej.Piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.