ßßß Cookit - przepis na Piernikowy chlebek bananowy. Wegański

Piernikowy chlebek bananowy. Wegański

nazwa

Wykonanie

Świąteczny, wegański wypiek. Mieliśmy w domu akurat nadmiar dojrzałych bananów, więc postanowiłam zrobić chlebek bananowy, a że Święta tuż tuż, więc powstała wersja piernikowa :) By było bardziej świątecznie chlebek można podać z domowymi powidłami śliwkowymi. Pycha!
Składniki:
4 duże, dojrzałe banany
2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
2 szkl mąki orkiszowej razowej
0.5-1 szkl mleka roślinnego
1/4 szkl oleju z pestek winogron /kokosowego
1 łyżka pasty daktylowej (daktyle namoczyłam na noc i zmiksowałam)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kardamonu i imbiru, szczypta anyżku gwiazdkowego
garść orzechów włoskich (wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałki)
garść żurawiny suszonej
do podania: powidła śliwkowe (użyłam domowych, z tego przepisu), rozpuszczona gorzka czekolada
Kaszę wrzuciłam do misy malaksera, zmieliłam. Dodałam podzielone na kawałki banany, zmieliłam. Następnie dodałam mleko roślinne, olej i pastę daktylową.
Mąkę wymieszałam z proszkiem, sodą i przyprawami. Wymieszałam z mokrymi składnikami. Dodałam orzechy i żurawinę.
Ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej mąką formy keksowej.
Piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/12/piernikowy-chlebek-bananowy-weganski.html