Wykonanie

Świąteczny, wegański wypiek. Mieliśmy w domu akurat nadmiar dojrzałych
bananów, więc postanowiłam zrobić chlebek
bananowy, a że Święta tuż tuż, więc powstała wersja piernikowa :) By było bardziej świątecznie chlebek można podać z domowymi powidłami śliwkowymi. Pycha!Składniki:4 duże, dojrzałe
banany2 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej2 szkl
mąki orkiszowej razowej0.5-1 szkl
mleka roślinnego1/4 szkl
oleju z pestek
winogron /kokosowego1 łyżka pasty daktylowej (
daktyle namoczyłam na noc i zmiksowałam)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (używam bez fosforanów)1 łyżeczka
sody oczyszczonejprzyprawy: 2 łyżeczki
cynamonu, po 1/2 łyżeczki
kardamonu i
imbiru, szczypta
anyżku gwiazdkowegogarść
orzechów włoskich (wyłuskanych i połamanych na mniejsze kawałki)garść
żurawiny suszonejdo podania:
powidła śliwkowe (użyłam domowych, z tego przepisu), rozpuszczona
gorzka czekoladaKaszę wrzuciłam do misy malaksera, zmieliłam. Dodałam podzielone na kawałki
banany, zmieliłam. Następnie dodałam
mleko roślinne,
olej i pastę
daktylową.
Mąkę wymieszałam z proszkiem,
sodą i
przyprawami. Wymieszałam z mokrymi składnikami. Dodałam
orzechy i
żurawinę.Ciasto przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej
mąką formy keksowej.Piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.